<p>Expositie en workshop Atelier Bijzonder Ontmoeten in het teken van &#39;de vele gezichten van dementie&#39;.</p>

Expositie en workshop Atelier Bijzonder Ontmoeten in het teken van 'de vele gezichten van dementie'.

(Foto: )

Expositie en workshop: ‘Kunst is een medicijn met prettige bijwerkingen’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Gisteren, dinsdag 21 september, was het Wereld Alzheimer Dag. Dit jaar met als thema ‘De vele gezichten van dementie’. In het kader daarvan nodigt Atelier Bijzonder Ontmoeten geïnteresseerden uit om zaterdag 25 september een kijkje te komen nemen bij de expositie in het PieterBrueghelhuis in Veghel van de kunstwerken van de deelnemers die een impressie geven van de vele gezichten van dementie. Ieder met een eigen verhaal.

De schilderijen laten iets kwetsbaars zien, maar vooral ook de prachtige kleur die de zaterdagochtend aan het leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers geeft.
“Dementie kent vele vormen en gezichten, maar we willen vooral laten zien dat iemand met dementie meer is dan alleen zijn ziekte. Dat is waar we ook vanuit de Dementievriendelijke gemeente Meierijstad voor staan. Iedereen moet kunnen meedoen en het gevoel behouden erbij te horen”, laat Esther de Bie namens de organisatie weten.

Kunst is een medicijn
Atelier Bijzonder Ontmoeten is een activiteit van het PieterBrueghelhuis, ONS Welzijn en Alzheimerafdeling Oss-Uden-Veghel. Het is een ontmoetingsplek waar mensen zichzelf kunnen zijn en even alles kunnen ‘vergeten’. De Bie: “Ons atelier is bijzonder door de deelnemers. Zij hebben onder andere geheugenproblemen/dementie, zijn slechtziend of hebben te maken met een andere beperking. Maar dat maakt bij ons niks uit. Het gaat bij ons niet om beperkingen maar om samen, gezellig creatief bezig zijn, eventueel samen met de partner, een familielid, (klein)kind of vriend(in). Het is zo fijn om het gevoel te hebben nuttig bezig te zijn en erbij te horen. Kunst is een medicijn met prettige bijwerkingen.”
Door de ondersteuning van de vrijwilligers wordt iedereen uitgedaagd op zijn eigen kunnen en inspireren de deelnemers elkaar. Er worden iedere zaterdag mooie verhalen verteld, herinneringen gedeeld én gemaakt. Vooral dat laatste wordt gewaardeerd door de mantelzorgers die meekomen en genieten van het samen zijn.

Benieuwd
Iedereen is zaterdagochtend 25 september welkom tussen 9.30 uur en 11.30 uur in het PieterBrueghelHuis, Middegaal 25, in Veghel. Zelf (ongekende) talenten ontdekken? Je hoeft geen volleerd kunstenaar te zijn om deel te nemen aan de workshop welke deze ochtend ook wordt gehouden.

Meer berichten