<p>Ren&eacute; Mo&iuml;ze de Chataleux is de nieuwe koning van het Sint Barbaragilde.</p>

René Moïze de Chataleux is de nieuwe koning van het Sint Barbaragilde.

(Foto: )

René Moïze de Chateleux is de nieuwe Gilde Koning

  •   keer gelezen

VEGHEL | René Moïze de Chateleux heeft zich afgelopen zondag gekroond tot nieuwe koning van het Sint Barbaragilde. Zondag was het Koningschieten in Veghel. Gildekoning Paul Wonders was gedurende twee jaar, vanwege corona, de Koning geweest en ging strijden om deze functie te behouden. Op het plein voor de Lambertuskerk lieten ’s morgens om 11.00 uur de vendeliers met hun kleurrijke vaandels en de tamboers hun vaardigheden zien en horen. Wethouder Jan Goijaarts en vele tientallen bezoekers genoten zichtbaar. 

Eenmaal gearriveerd bij het Gildehuis aan de Geerbunders kwam bij de lunch ook Commissaris van de Koning Ina Adema, tevens erelid van het Veghels Gilde, op bezoek.

16 meter
Aan het ‘vrijen van de Schietboom’ deed behalve Ina Adema, de Gilde-Overheid ook Jan Goijaarts en de Gildeheer Ard Smulders mee. Het schieten met het Gildegeweer, opgehaald in de schietbunker, kon daarna beginnen door te schieten op de houten vogel. Net zo lang tot alle houten onderdelen naar beneden kwamen. Door negen Gildebroeders werd op de houten vogel op 16 meter hoogte geschoten. De Schutsdeken hield iedere Gildebroeder en Gildezuster goed aan de regels om de veiligheid met het geweer te waarborgen.

René Moïze de Chataleux 
Bij het 199 schot kroonde René Moïze de Chataleux zich tot Gildekoning Veghel 2021. René is 68 jaar en al 17 jaar Gildebroeder. Frank-Jan van Zutven werd Adjudant, omdat hij het een na laatste schot vuurde en is 47 jaar. Frank-Jan is lid sinds 2015, hoofdtamboer en geweerschutter.

Meer berichten