Keldonk, een fleurig dorp.
Keldonk, een fleurig dorp. (Foto: )

Keldonkse bloembakken: ‘Meer dan mooi alleen’

  •   keer gelezen

KELDONK | Sinds 2015 heeft de dorpskern Keldonk in de zomerperiode een extra fleurige uitstraling. In dat jaar startten de vrijwilligers van de Keldonkse Vrijwilligerscentrale (VCK) met het ophangen van zo’n 60 bloembakken (hanging baskets) aan de lantaarnpalen in de Keldonkse dorpskern. Ook de komborden worden elk jaar voorzien van bakken vol met kleurrijke geraniums. ‘Keldonk in de bloemen’, zoals het project officieel heet, is een initiatief van de Keldonkse Dorpsraad. 

Naast een eenmalige financiële bijdrage van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (Kern met Pit) en de Rabobank werd het project ‘Keldonk in de bloemen’ vijf jaar lang ondersteund door de Keldonkse Ondernemersvereniging. Reden waarom VCK-voorzitter Jan van de Vossenberg afgelopen zaterdag de Keldonkse ondernemers toesprak om hen te bedanken voor de sponsoring in de afgelopen jaren.

‘Keldonkse ondernemers, bedankt!’
Nu aan de sponsorperiode een einde is gekomen hoeven de vrijwilligers zich gelukkig geen zorgen te maken over de bekostiging van de elk jaar opnieuw aan te kopen geraniums. “De financiële bijdrage van de Keldonkse ondernemers heeft ervoor gezorgd dat het project echt goed van de grond is gekomen waardoor we extra stappen hebben kunnen zetten in het groenbeheer van Keldonk”, zo schetste Jan van de Vossenberg zijn gehoor.

Project leidt tot meer
In de bloeiperiode zien de Keldonkse vrijwilligers er bij toerbeurt op toe dat de geraniums twee keer per week worden voorzien van voldoende water. Mede door het succes van het project ‘Keldonk in de bloemen’ heeft de Vrijwilligerscentrale Keldonk de zorg voor het openbare groen in het dorp verder uit kunnen breiden. Sinds 2018 zorgen de vrijwilligers er ook voor dat de perken in het dorpshart wekelijks keurig worden geschoffeld en de hagen indien nodig strak worden bijgeknipt. Het intensieve onderhoud zorgt er niet alleen voor dat het groen in het dorp er het hele jaar door perfect bijligt maar ook dat de kas van de Keldonkse Dorpsraad wordt gespekt.

Fleurig dorp
De gemeente keert de bespaarde onderhoudskosten elk jaar aan de Dorpsraad uit. Met deze inkomsten kan de vrijwilligerscentrale er onder andere voor zorgen dat de geraniums ook volgend jaar in de lente weer terugkeren in het Keldonkse straatbeeld. Ook andere initiatieven voor de verfraaiing van ons dorp kunnen uit dit potje bekostigd worden. “Nogmaals hartelijk dank voor het feit dat jullie de start van ‘Keldonk in de bloemen’ mogelijk hebben gemaakt. Het is een succesvol project geworden dat tot veel meer heeft geleid dan een fraai dorpshart alleen”, zo wees de VCK-voorzitter in zijn dankwoord terloops ook nog even op de gezellige onderlinge sociale sfeer tijdens de verzorging van het Keldonkse groen.

Meer berichten