<p>40 jongeren, waaronder 13 uit Veghel, werden beloond met de Europass.</p>

40 jongeren, waaronder 13 uit Veghel, werden beloond met de Europass.

(Foto: )

‘Jongeren geven zelf vorm en invulling aan hun MET’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het MET-project is afgelopen maandagavond in Jongerencentrum De Kluis in Veghel afgerond. MET staat voor Maatschappelijke Ervaringstijd en is onderdeel van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Onder toeziend oog van de wethouders uit Meierijstad en Oss werden 40 jongeren, waaronder 13 uit Veghel, beloond met de Europass. “Als je tachtig uur succesvol hebt besteed aan vrijwilligerswerk krijg je de Europees erkende Europass voor vrijwilligers, mooi voor op je cv, en 350 euro, fijn voor je portemonnee. Bovendien krijg je er een goed gevoel voor terug”, legt Lionel Saidjan, jongerenwerker en samen met Andrea Grabundzija kartrekker van het project.

Door: Ties van Dooren.

Jongerencentrum De Kluis in Veghel is vanaf het begin van dit jaar gestart met het project MET. MET staat voor Maatschappelijke Ervaringstijd en is onderdeel van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. Jongeren in een kwetsbare positie tussen de 14 en 27 jaar in de regio kunnen zich aanmelden. Het grote doel is om deze jongeren te helpen met hun persoonlijke ontwikkeling, doordat ze bijvoorbeeld nieuwe skills leren en nieuwe mensen leren kennen. “Een feestje voor de maatschappij”, zo vatten kartrekkers Lionel Saidjan en Andrea Grabundzija van MET het project samen. “Het doel van MET is om jongeren vrijwilligerswerk te laten doen. De meerwaarde is de begeleiding die Andrea en ik kunnen geven. Al moeten de deelnemers wel met hun eigen ideeën komen. Wij kunnen helpen met bijvoorbeeld het werven van geld. De MET-ters mogen gebruik maken van ons netwerk.” Het project is zo goed bevallen dat er inmiddels al een tweede ronde is gestart in heel Meierijstad. “Ook Sint-Oedenrode en Schijndel hebben zich bij ons aangesloten. In totaal gaat het deze keer om een groep van 23 jongeren in Meierijstad.”

Saidjan is blij dat hij het project naar Meierijstad heeft gehaald. Jongeren lopen over het algemeen niet echt warm voor vrijwilligerswerk. Saidjan legt uit waarom dat bij dit project beter werkt: “De jongeren voeren hun eigen ideeën uit en doen dus dingen die ze echt leuk vinden. Het is de bedoeling dat de jeugd zich verder ontwikkeld. Dat doen ze het best wanneer ze iets doen waar ze plezier in hebben.” Saidjan geeft een voorbeeld van een van de afgeronde projecten. Saidjan vervolgt: “Er is iemand die een workshop heeft gegeven over het maken en bewerken van filmpjes. Het mooie is dat hij andere jongeren heeft weten te enthousiasmeren. Zij zijn nu bezig met het opzetten van een lasergametoernooi in een Veghelse wijk. Nog een voorbeeld? Een dj-workshop is een beetje hetzelfde hé. Er is ook iemand die als vrijwilliger aan de gang is gegaan bij De Kluis door het doen van klusjes en het organiseren van een barbecue. Daardoor worden andere jongeren ook weer geïnspireerd.” Het wandelen met ouderen en het organiseren van een festival kan vanaf nu ook weer. De coronarestricties maakten het de laatste maanden een stuk gecompliceerder. “De mogelijkheden waren beperkt. Dat is nu anders. Qua activiteiten kan het alle kanten op. We werken niet met een vast aanbod: jongeren geven zelf vorm en invulling aan hun MET.”
Aanmelden of meer informatie opvragen kan via: info@dekluisveghel.nl.

Meer berichten