Foto:
Column Hans van der Wijst

Telefoonpielers

  •   keer gelezen

Bij mij in de buurt liggen verschillende rotondes. Met regelmaat staat daar een ambulance, ligt er een verkreukelde fiets bij en lezen we kort daarna (op Kliknieuws bijvoorbeeld) over een aanrijding in Veghel. De zoveelste. Zal op andere rotondes, oversteekplaatsen of voorangskruisingen in héél Meierijstad niet veel anders zijn. De reden is vaak dat de automobilist onoplettend was. Ik zou die conclusie graag scherper vermeld zien. Met name wanneer bewezen kan worden dat de automobilist op het moment van het ongeluk met zijn telefoon zat te pielen.

Wie wel eens op een fiets zit, kent ongetwijfeld de volgende situatie (denk nu even aan nadering van een rotonde): Een van uw handen gaat ‘preventief seinend’ de lucht in. De fietssnelheid neemt even af. Met geconcentreerde blik kijkt u of naderend verkeer ú gezien heeft. Bij voldoende positieve inschattingen wordt de ronding of oversteek gewaagd. Niet zelden steekt u opgelucht de hand op uit dankbaarheid om hierna ongeschonden uw weg te vervolgen.

Het komt echter ook (veel te) regelmatig voor dat inschattingsvermogen enerzijds en telefoonverslaving/onoplettend rijden anderzijds voor onplezierige verrassingen zorgen. De meeste lopen gelukkig goed af, maar leveren vaak het nodige gevloek op, voorhoofdwijzen, ‘automobilistige sorry-handjes gecombineerd met schouderophalen’ en woeste nakijkblikken. Thuis aan de keukentafel wordt bovendien nog even spectaculair nagekaart hoe ontsnapt werd aan mogelijk instabiele zijligging op een motorkap. Bij ons wel tenminste. Optie drie…werkelijk aangereden worden…is ons gelukkig nog niet overkomen. Maar, net als bij het nét niet winnen van wedstrijden: wat waren we er soms dichtbij.

Anderen overkwam het helaas wél. Bij de ingezonden brieven in de Volkskrant van zaterdag stond het kopje: ‘Laat wielrenner Tony Martin zich niet veilig wanen in het verkeer’. Als fervent wielerliefhebber weet ik dat Tony voor Team Jumbo-Visma fietst. Veghels linkje dus. Inzender Esther van der Klis citeerde de binnenkort stoppende Martin: ‘Het voelt goed om te ontsnappen naar een veiliger leven’. Tony Martin zei dit met name omdat wielrenners nogal eens worden aangereden. Esther waarschuwde hem dat het ‘gewone leven’ misschien wel net zo gevaarlijk is. Haar huiveringwekkende, samengevatte relaas: ‘Mijn zoon is vorige maand op een kaarsrechte, brede weg, van achteren geschept door een automobilist die zijn telefoon belangrijker vond dan het leven van zijn medeweggebruikers. Een dag later overleed hij…’

Las van de week over een scanauto in Den Bosch die zwartparkeerders uiterst succesvol vastlegt. Wat mij betreft nemen dit soort voertuigen ook meteen de telefoonpielers mee!...

Meer berichten