Wethouder Goijaarts op de plek waar het nieuwe zwembad moet komen.
Wethouder Goijaarts op de plek waar het nieuwe zwembad moet komen. Foto:

Omwonenden leggen bom onder plannen nieuw zwembad: ‘Het is een visieloos plan’

Algemeen 2.845 keer gelezen

VEGHEL | Zowel bewoners van Park Résidence, gelegen naast het huidige zwembad, als bewoners van het appartementencomplex D’Hooghe Beemd tegenover het gemeentehuis in Veghel zijn op z’n zachtst gezegd zeer ontstemd over de handelswijze van de gemeente om nu reeds een partieel bestemmingsplan te presenteren voor het zwembad en het gedeelte van de voormalig Blauwe Kei. Ger van Bakel en Hans Simons wonen allebei in Park Résidence. Ze spreken spreken namens diverse omwonenden: “Er is nooit sprake van open, reëel en constructief overleg geweest.”

Bij het begin van de participatie voor de gehele (her)inrichting Stadhuisplein is door omwonenden gestart met een grote dosis enthousiasme, maar naar mate de tijd vorderde werd dit steeds minder. De omwonenden voelen zich niet serieus genomen. “Er is naar ons geluisterd, maar de gemeente heeft er helemaal niks mee gedaan. Het is puur voor de bühne geweest. Het is een harde conclusie, maar wel de pijnlijke waarheid.”
De gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Vlas en Graan - Stadhuisplein, deelgebied 1 staat morgen (donderdag 30 september) als hamerstuk op de agenda van de Raadsvergadering. De omwonenden overwegen om naar de Raad van State te stappen. Simons: “De gemeente wil een nieuw zwembad en door een miskleun in het verleden, toen er ondoordacht toestemming is verleend aan de Aldi, wil de gemeente een lelijke blokkendoos in hartje Veghel realiseren. Daar hoort een totaalplan bij voor het hele gebied en niet alleen voor het zwembad en straks de Aldi. Het is een te belangrijk gebied voor Veghel.” De omwonenden vinden het plan dat er nu ligt ‘visieloos’. Van Bakel vervolgt: “Bij diverse onderdelen wordt gesproken over ‘kans op…., kans op…..’. Deze woorden staan wel in schril contrast met een weloverwogen en goed doortimmerde omgevingsvisie. Neem extra tijd, werk in z’n geheel alles goed uit en maak participatie/inspraak niet tot een farce”, aldus beide heren.

Horeca en parkeeroverlast
De verhuizing van de Aldi vinden de heren geen goed plan. “Maar die strijd gaan we waarschijnlijk op juridische gronden niet winnen. Het staat hier nu al dagelijks vol met auto’s. Dus de parkeeroverlast moet worden aangepakt. Door vergroening en een andere wijze van parkeren met name aan Vlas en Graan zullen veel parkeerplaatsen verdwijnen.” De VvE’s van D’Hooghe Beemd en Park Résidence zien niks in een parkeerdek zoals we in de plannen terugzien. “Een ondergrondse parkeergarage achter/naast het gemeentehuis is een veel beter idee. Een parkeerdek zorgt alleen maar voor overlast. De bewoners van D’Hooghe Beemd kijken uit op een zee van auto’s en er is sprake van geluids- en geuroverlast.”


Bestuurlijke blunder
Volgens omwonenden kan de gemeente niet meer onder de deal met Aldi uit. “Toen LACO riep dat ze het nieuwe zwembad op het Veghelse sportpark wilde gaan bouwen, werd meteen op 5 november 2016 de toezegging aan Aldi gedaan dat ze mochten verhuizen naar het huidige zwembadterrein. Die beslissing was zeer voorbarig. Er was toen namelijk nog helemaal geen besluit genomen over de plaats van een nieuw zwembad. Nu komen de Aldi en het nieuwe zwembad op een markante, nieuw te ontwikkelen plek waar juist in eerdere plannen werd gesproken over vergroening en verblauwing in dit gebied ook als belangrijke tegenhanger van de versteende massa aan de Markt. Het is bijzonder te betreuren dat de gemeente de regie over de stedenbouwkundige invulling bij haar toestemming aan Aldi volledig uit handen heeft gegeven. Het is dus niet zoals door de gemeente wordt gesteld de verkoop van LACO aan de Aldi maar de toestemming die er aan voorafging. Omwonenden beschouwen dit als een tweede bestuurlijke blunder, naast die van de verkoop aan LACO destijds. 

Reactie gemeente
De gemeente laat desgevraagd weten dat de grond inderdaad is verkocht aan Aldi. “Eind 2016 is in de voormalige gemeente Veghel onder voorwaarden principemedewerking verleend aan de verplaatsing van de Aldi van de huidige locatie naar de locatie van het huidige zwembad.” Volgens de gemeente sluiten de plannen die er liggen aan op de gemeentelijke visies voor dit gebied. “Er is nog voldoende ruimte voor een kwaliteitsslag en vergroening van de openbare ruimte. Dit komt mede omdat het voormalige theater De Blauwe Kei is gesloopt en ter plaatse geen bebouwing terugkomt. Naast een verbetering van de openbare ruimte draagt het zwembad, conform de Centrumvisie en de Visie herstructurering centrum Veghel, bij aan het functioneren van het Veghelse centrum”, aldus een woordvoerder.


Omwonenden vinden het verder vreemd dat er geen terras aan de beperkte horeca kan worden gekoppeld. “Als je het zwembad een kwartslag draait, kun je een mooi terras maken aan de Aa. Een aanlegsteiger erbij voor het toenemende recreantenverkeer op de Aa en je hebt een publiekstrekker. Dan kan ook de zeer gevaarlijke situatie van de toegang naar het fluisterbootje aan de Markt verdwijnen”, aldus beide heren.


De ingediende zienswijze van de omwonenden.

‘Enorme bouwmassa’
Omwonden hebben twee uitgewerkte tekeningen aangeboden aan de lokale politiek. “Daar is niks meegedaan”, klinkt het teleurgesteld. Simons: “Wij zouden de Aldi en het nieuw te bouwen zwembad los van elkaar koppelen. Wanneer beide gebouwen worden ontkoppeld, omgeven door een groenstructuur, waarbij ook de gebouwen architectonisch worden aangepast, ontstaat een veel minder massaal geheel, waardoor de aantrekkelijkheid van dit gebied wordt vergroot.” De architectonische vormgeving die er nu ligt, voldoet volgens omwonenden niet aan de kaders die in het gebied zijn vastgesteld. “Het wordt een enorme bouwmassa die ten opzichte van de huidige bebouwing aan Vlas en Graan en het Stadhuisplein zeer onevenwichtig is en het ruimtelijke beeld totaal verstoord.”

‘Verbrokkelde visie’
Omwonenden willen voorkomen dat de gemeente zo’n belangrijke beslissing over het centrum er doorheen drukt. “Veghel staat aan de vooravond van een ontwikkeling van een belangrijk gedeelte van het centrum, ook op de langere termijn. Een verbrokkelde visie op bepaalde onderdelen verstoort de samenhang. Als in diverse beleidsstukken wordt gesproken over een zeer belangrijke kwaliteitsimpuls voor het gehele gebied mag men ervan uitgaan dat een goed onderbouwde omgevingsvisie met effecten en oplossingen een eerste vereiste is”, besluiten Simons en Van Bakel.

De ingediende zienswijze van de omwonenden.
De ingediende zienswijze van de omwonenden.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant