<p>De laatste bewoners worden op 12 oktober verhuisd.</p>

De laatste bewoners worden op 12 oktober verhuisd.

(Foto: )

Laatste bewoners Joachim & Anna maken zich op voor verhuizing, pand krijgt tijdelijk nieuwe bewoners

  •   keer gelezen

VEGHEL | Woon- en zorgcentrum Sint Joachim & Anna gaat binnenkort officieel dicht. Op 12 oktober verhuizen de laatste bewoners naar hun nieuwe huis op één van de andere locaties van BrabantZorg in de regio Meierijstad. Op 30 september nemen oud-bewoners en het personeel afscheid van het gebouw en van elkaar. Daarna kan de renovatie beginnen. Om verpaupering en criminaliteit te voorkomen wordt het pand tijdelijk bewoond door vier personen.

De laatste bewoners worden in twee delen verhuisd. “Op 6 oktober verhuizen zes bewoners met een somatische aandoening van afdeling Morgenzon naar hun nieuwe appartement op Odendael in Sint-Oedenrode, naar het AAtrium en De Watersteeg in Veghel”, legt Christien Veekens, teammanager bij Joachim & Anna en het AAtrium, uit. Ze vervolgt: “Op 12 oktober verhuizen tien bewoners met dementie naar een speciaal voor hen ingerichte vleugel op het AAtrium in Veghel. Zij verhuizen als groep, zodat ze straks in hun nieuwe omgeving de vertrouwde gezichten van hun medebewoners en het personeel van BrabantZorg blijven zien. Bewoners en hun contactpersoon zijn zo goed mogelijk voorbereid op hun verhuizing, zo is voor hen een verhuisdraaiboek gemaakt.” In totaal zijn er dan 68 personen verhuisd naar andere locaties van BrabantZorg in de regio Meierijstad.

Renovatie
In 1982 werd Joachim & Anna voor het laatste gerenoveerd. Door de jaren heen hebben er ontzettend veel mensen gewoond. Maarten Coolen is regiomanager bij BrabantZorg. Hij heeft onder andere vastgoed in zijn portefeuille. Coolen legt uit waarom het huidige gebouw van Joachim & Anna niet meer aan de wensen voldoet. “Het gebouw is flink verouderd en de kamers zijn heel klein. Een dergelijke stap is echt noodzakelijk, want dit gebouw volstaat niet meer voor de zorg die we willen leveren. Renoveren is heel duur en niet nodig. Als je kiest voor renovatie dan doe je dat voor minimaal 40 jaar. De vergrijzing neemt na 2040/2050 vermoedelijk af en dan zouden wij met vastgoed komen te zitten dat tot leegstand leidt.” Er is dan ook niet gekozen om een nieuw woon- en zorgcentrum te bouwen. “We zien dat mensen steeds langer thuis willen wonen. BrabantZorg wil ze helpen om zoveel mogelijk de regie over het eigen leven te houden. Dat kan bijvoorbeeld in de appartementen van BrabantWonen in het Kloosterkwartier (nieuwbouw op het voormalig ziekenhuisterrein red.) en de nog te bouwen ongeveer 20 woningen in Veghel-Zuid op de plek waar de Johanneskerk stond.” Mede daardoor blijft de capaciteit van BrabantZorg gelijk. “Als we in de Kloostertuin het plan verder kunnen ontwikkelen, hebben we straks zelfs meer ruimte.”

‘Vernieuwend en best risicovol’
Voor zowel BrabantZorg als de bewoners van Joachim & Anna is het een spannend proces geweest. “We hebben geprobeerd alles zo goed mogelijk te regelen. In onze ogen gaan alle bewoners er uiteindelijk op vooruit. Er zijn mensen die niet in Veghel geplaatst kunnen worden. Wel krijgen zij de kans terug naar het AAtrium te verhuizen wanneer er een plekje vrijkomt”, aldus Veekens. Ook voor BrabantZorg was het een enorm project. Veekens knikt: “Zoiets doen we niet wekelijks. Het is vernieuwend en best risicovol. Gaat het allemaal lopen en hoe zijn de reacties van de bewoners en het personeel. Het personeel van Joachim & Anna, in totaal een kleine 100, konden we onderbrengen binnen onze organisatie. Zij die dat wilden krijgen naar tevredenheid van iedereen een nieuwe werkomgeving binnen BrabantZorg.” Coolen vult aan: “We hopen dat ook de vrijwilligers behouden blijven voor BrabantZorg. Zij zijn mega belangrijk voor ons.”

Toekomst pand
Het pand is nog in goede bouwkundige staat en levensloopbestendig gebouwd (gelijkvloers en gezamenlijke buitenruimte). Coolen: “Wij geven het terug aan eigenaar BrabantWonen, Zij gaan samen met Area, de gemeente Meierijstad en in afstemming met toekomstige bewoners nieuwe plannen ontwikkelen voor het gebouw.” Totdat het gebouw een nieuwe bestemming heeft, wordt het gebouw beheerd door Gapph Vastgoedbeheer. Vier tijdelijke bewoners houden een oogje in het zeil en zorgen er samen met BrabantWonen voor dat ook de tuin onderhouden blijft. “

Rommelmarkt
De komende tijd worden er op Sint Joachim & Anna verschillende activiteiten georganiseerd. Op die manier kan ieder op zijn manier afscheid nemen van vele jaren Sint Joachim & Anna. Op 30 september wordt er een leuke dag voor alle huidige én voor alle oud-bewoners georganiseerd, mede opgezet door de vrienden van Sint Joachim & Anna, onder meer met een theatervoorstelling en een hapje eten. 
Een deel van de inventaris, die niet op een andere locatie van BrabantZorg gebruikt kan worden, wordt verkocht via een rommelmarkt voor medewerkers en vrijwilligers (29 oktober) en direct omwonenden (30 oktober). Op 4 november wordt de deur symbolisch gesloten door medewerkers en vrijwilligers onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer berichten