<p>De Amert is een bedrijventerrein in Veghel.</p>

De Amert is een bedrijventerrein in Veghel.

(Foto: )

‘Meierijstad heeft meer bedrijventerreinen nodig, maar niet voor Bol.com of Amazon’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Meierijstad heeft meer bedrijventerreinen nodig, dat is de uitkomst van een behoefteonderzoek onder bedrijvig Meierijstad. In totaal moet er tot 2030 zo’n 22 tot 45 hectare aan extra bedrijventerreinen bijkomen. “We willen ons eigen MKB voorzien in groeimogelijkheden”, aldus wethouder Jan Goijaarts.

Volgens Goijaarts is er vanuit het bedrijfsleven in Meierijstad behoefte aan extra bedrijventerreinen. Bij Erp en Sint-Oedenrode wordt er gezocht naar kleinere uitbreidingen en in Veghel en Schijndel naar de wat grotere toevoegingen. Het onderzoek naar waar die uitbreidingen mogelijk zijn, gaat binnenkort van start. Goijaarts: “We kijken naar de huidige bedrijventerreinen en de nabijgelegen omgeving, maar ook naar nieuwe locaties. Sommige bedrijventerreinen zoals De Molenakker 2 in Erp zijn nog oranje gekleurd. Die komen als eerste in aanmerking, maar ook daar doen we onderzoek naar de impact van uitbreiding.”

Hogere milieucategorie
In Veghel en Schijndel wordt waarschijnlijk ruimte gereserveerd voor bedrijven uit Meierijstad in de hogere milieucategorie. Goijaarts legt uit: “Dat zijn bedrijven die het milieu zwaarder belasten. Dat zijn bijvoorbeeld volcontinu productiebedrijven, denk aan FrieslandCampina en Mars. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat deze bedrijven per se veel vervuilender zijn, maar ze zijn 24 uur per dag operationeel waardoor ze de omgeving belasten.”

Amazon
Goijaarts laat weten dat de gemeente in eerste instantie terughoudend is in regionale of bovenregionale aanvragen. “Het moet dan passen in het profiel van Meierijstad, aansluiting vinden bij wat er reeds is en iets toevoegen aan het lokale ecosysteem. De aanvragen die we nu binnenkrijgen hebben al een vestiging in onze gemeente.” De wethouder laat weten dat grote blokkendozen niet welkom zijn. “Als Bol.com of Amazon een aanvraag doet, geven wij niet thuis. Ook niet als ze met heel veel geld komen”, besluit Goijaarts.

Bouwsteen
Om al het ruimtegebruik goed te kunnen afwegen, vraagt het college aan de gemeenteraad de ontwikkelrichting als bouwsteen voor de omgevingsvisie vast te stellen. In de omgevingsvisie komen volgens het college alle wensen op het gebied van ruimtevraag samen: denk aan duurzame energieopwekking, woningen en natuur. De besluitvorming over uitkomsten van het behoefteonderzoek voor bedrijventerreinen en de voorgestelde ontwikkelrichting staat gepland voor de raadsvergadering van 4 november.

Meer berichten