Afbeelding

Hoe maken we de wereld een beetje beter?

Algemeen 325 keer gelezen

VEGHEL | De Compagnie presenteert De scherven lijmen, een nomadisch perspectief, van kunstenaar Pieter Mols. De expositie is van 10 oktober tot en met 14 november te zien in de Walsmalerij op de Noordkade in Veghel.

Het geluid van kletterend serviesgoed klinkt door de Walsmalerij. Met een groot scherm waarop doorlopend te zien is hoe porselein op een vloer uit elkaar spat begint de reis die kunstenaar Pieter Mols de bezoeker met zijn expositie laat maken. Langs houten meubels, kleurige schilderijen, grappige voorwerpen, etsen en gedichten. Warme vormen in vele kleuren die schoonheid en hoop bieden. Een reis die aanzet tot nadenken over de maakbaarheid van het leven. 

De scherven lijmen
Het sneuvelende servies is de metafoor die Mols’ boodschap samenvat. Het gaat hem om de vraag wat we als mens doen als dingen in ons leven niet meer lopen zoals we ooit hoopten. Of het nu gaat om stijgende zeespiegels, vastlopende zorgsystemen of voedseltekorten. Je kunt de scherven lijmen, maar dan blijf je zien dat het kapot of mislukt is. Wat gebeurt er echter als je met de bruikbare scherven iets nieuws maakt? Zo wil Mols je laten kijken naar problemen. Pasklare antwoorden zijn er niet, maar je kunt wel iets nieuws maken met de scherven.

Een nomadisch perspectief
Nomaden hebben geen huizen met stromend water, geen winkels om de hoek. Ze aanvaarden het leven zoals het is en doen wat nodig is om verder te komen. Elke generatie leert de volgende haar oplossingen, waardoor ze uit elkaars ervaring kunnen putten. Mols’ biedt vier nomadische denkroutes die je als toeschouwer uitdagen om anders naar oplossingen te zoeken. De expositie eindigt met twee slotstukken. Onder de titel Erbarme Dich vangt Mols de menselijke emoties in tien kastjes met telkens tien etsen. We zullen het als mens nooit alleen redden, kijk rond, wie weet zit hier iets bij dat je herkent of mist. In het andere slotstuk beschouwt Mols zeven Nomadic Virtues als mogelijke ingrediënten voor het aangepaste recept om samen te leven.

Schoonheid en hoop
De reeks kunstvoorwerpen van Pieter Mols vertelt een inspirerend verhaal. Een expositie om in te dwalen en van te genieten, die schoonheid en hoop en tegelijk stof tot nadenken biedt. Beeldend kunstenaar Pieter Mols verbindt hiermee zijn eerdere ervaring als leerkracht basisonderwijs, directeur erfgoedmuseum en schoolbegeleider kunst en cultuur.
Woensdagavond 27 oktober verzorgt Pieter Mols een lezing en rondleiding. Voor meer informatie zie www.decompagnie.art.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant