<p>In het Kloosterveldt in Veghel Buiten komen levensloopbestendige woningen.</p>

In het Kloosterveldt in Veghel Buiten komen levensloopbestendige woningen.

(Foto: )

Seniorenraad Meierijstad: ‘Maak woningen levensloopbestendig’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Na een lange voorjaarsperiode vol met coronaperikelen, is de Seniorenraad Meierijstad (SRM) eind juli weer van start gegaan met bijeenkomsten met de verschillende afdelingen Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Tijdens deze bijeenkomsten werd terug- en positief vooruitgekeken. De SRM heeft de bestaande dossiers weer snel ter hand genomen. Een daarvan is het levensloopbestendig maken van woningen in de gemeente Meierijstad.

“Uit onderzoek is gebleken dat veel woningen voor senioren niet geschikt zijn om verantwoord lang thuis te kunnen blijven wonen. Daarom moeten er in Meierijstad veel bestaande woningen levensloopbestendig worden gemaakt. Het is van groot van belang bewustzijn te creëren onder inwoners van Meierijstad over het ouder worden en te stimuleren dat mensen op tijd gaan nadenken over het aanpassen van de eigen woning. Ook is er een aanspreekpunt en/of informatievoorziening nodig om ouderen hierover voor te lichten en te ondersteunen”, vindt de Seniorenraad. Daarnaast vinden ze het van belang dat het Wmo-beleid van de gemeente goed wordt afgestemd met die van andere partijen, zodat het realiseren van woningaanpassingen snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd. Volgens de Seniorenraad is er nu te weinig afstemming over welke partij hierin de verantwoordelijkheid en regie heeft om dit te realiseren en wie er opdraait voor de kosten.

Woningvoorraad
De Seniorenraad Meierijstad vindt verder dat het enkel aanpassen van de huidige woningvoorraad niet voldoende is. “Er is een grote vraag naar geclusterde woonvormen. Bij inbreiding- of uitbreiding van de woningvoorraad moeten eisen gesteld worden. Het liefst zo dat er meer geclusterde woonvormen worden gerealiseerd, maar in ieder geval dat de woning seniorengeschikt is of eenvoudig levensloopbestendig kan worden gemaakt.” De voorzitter van de Seniorenraad, Wim van Meijl, is benaderd door MijnHuisPast. Dit bureau heeft een programma ontwikkeld waarin men de Seniorenraad kan ondersteunen om adviezen te geven, zodat senioren langer veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen. “We hebben het College van B en W gevraagd om de kosten van de woonscans voor haar rekening te nemen. Wij kunnen de uitvoering eventueel in eigen hand nemen of uitbesteden aan het bureau MijnHuisPast. Het gesprek met de gemeente wordt volop gevoerd”, besluit de Seniorenraad.

Meer berichten