Jeroen van Rossem. (Foto: Anne-Marie van Rossem).
Jeroen van Rossem. (Foto: Anne-Marie van Rossem).

‘Het probleem van tekort aan scheidsrechters is onvoldoende onderkend’

Sport 2.410 keer gelezen

Weekblad Regio Oss schreef er laatst al over: er is in het amateurvoetbal een enorm tekort aan scheidsrechters. De problemen zijn zelfs zo groot, dat scheidsrechters die op zondag fluiten, nu door de KNVB worden gevraagd om ook op zaterdag een wedstrijd te leiden. “Er zijn allerlei redenen dat de bezetting nu zo onder druk staat. De conclusie is dat er veel te laat iets aan wordt gedaan”, aldus scheidsrechter Jeroen van Rossem.

door Leon Voskamp

Van Rossem is sinds 2007 KNVB-scheidsrechter. Hij is blij dat na hij na de coronaperiode weer wekelijks op het veld mag staan. Maar hij merkt ook dat er grote problemen bij de KNVB zijn ontstaan omdat het aantal scheidsrechters enorm is gedaald. Eén van de redenen is dat tijdens de coronaperiode fysieke cursussen niet zijn doorgegaan. Daardoor is de aanwas gedaald. Een andere reden is dat meerdere arbiters tijdens de coronaperiode een andere hobby of ander patroon hebben gevonden of dat ze de motivatie kwijtraakten omdat er geen promotieregeling was. Van Rossem vindt dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de KNVB. “Dat er geen cursussen zijn geweest, snap ik. Maar waarom is er toen niet nagedacht over het beleid? Er wordt volgens ons gevoel veel te weinig ondernomen en het probleem is onvoldoende onderkend. Ja, nu wordt er aandacht gevraagd voor het probleem, maar daarmee ben je te laat, de houding is te laks geweest. Er is een flinke inhaalslag te maken.” Dat scheidsrechters wordt gevraagd om extra beschikbaar te zijn naast je reguliere wedstrijd, is volgens de Megenaar geen oplossing. “Sterker nog, ik denk dat dit alleen maar voor nog grotere problemen kan zorgen. Veel scheidsrechters zullen het wel een paar keer willen doen om te helpen, maar dan komt er straks overbelasting om de hoek kijken, naast de soms grote reisafstanden, dat is veel te veel van het goede.”

Begeleiding
Hij vindt dat de KNVB de huidige scheidsrechters beter moeten begeleiden. “Ik fluit al jaren voor de KNVB en krijg netjes een wedstrijdvergoeding. De verschillende kleuren tenues regelen we zelf. Ik zie soms scheidsrechters met een spijkerbroek en shirt op het veld staan, dat is geen gezicht. Probeer jonge gasten te enthousiasmeren voor het fluiten en geef ze een tenue en een vergoeding. Dat is wellicht aantrekkelijker voor ze dan bijvoorbeeld vakkenvullen in een supermarkt.” Hij vervolgt: “Vooral jongere scheidsrechters moeten beter worden begeleid op het gebied van weerstand en omgaan met beïnvloedingsfactoren, ook wij hebben die cursussen gehad. Het komt te vaak voor dat jongens stoppen door het verbale geweld in- en rondom het veld. Er zijn genoeg scheidsrechters die wel willen, maar door de juiste begeleiding afhaken.” Er ligt ook een rol voor de clubbesturen. “Het begint bij werven, opleiden en begeleiden. Waarom is er vaak wel beleid voor sponsoring, jeugd of een kantine en niet voor scheidsrechters? Er zijn overal scheidsrechtercoördinators maar die zijn al druk om op vrijdag de wedstrijden ingevuld te krijgen. Vraag eens binnen je vereniging persoonlijk aan jongens of ze het leuk vinden om te fluiten. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld als een speler van het eerste een wedstrijdje van de jeugd fluit.”

Conditie
“Je ziet nu ook scheidsrechters op te hoge leeftijd fluiten als excuus omdat er niet genoeg zijn. Dat komt het vak en de wedstrijd niet ten goede. Voorheen hadden we conditietesten, nu wordt teveel die verantwoordelijk bij jezelf gelegd, met als gevolg dat je wedstrijden ziet met scheidsrechters die het niet kunnen belopen.” Als er niet snel (veel) nieuwe scheidsrechters bijkomen, dan staan nog dit seizoen niet alle wedstrijden van eerste elftallen onder leiding van een KNVB-scheidsrechter. “Dat is in het noorden al aan de orde, hier gelukkig nog niet. Maar ik ben bang dat we wel die kant opgaan.”

Dankbaar
Waarom Van Rossem iedere week met veel plezier het veld opgaat om een wedstrijd te leiden? “Ik houd van het spelletje en zie wat voor belangrijke rol een vereniging in een gemeenschap heeft voor veel mensen. Het is als scheidsrechter heel dankbaar om een bijdrage te mogen leveren aan die vreugde en spelplezier van twee teams. Wat is er mooier dan na afloop handen en complimenten van de spelers en staf te krijgen. Het is ook nog eens heel gezond om te bewegen. Al met al een leuke en mooie hobby.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant