Ivo Spikmans is de grote winnaar.
Ivo Spikmans is de grote winnaar. (Foto: )

Winnaars ‘Phoenix Vuurvogel wedstrijd’ bekend gemaakt

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een jaar na het startsein van de Vuurvogel wedstrijd die werd uitgeschreven rondom het vijfjarige lustrum van Phoenix Cultuur is op donderdag 14 oktober een winnaar gekozen. Uit de 22 bijzondere Vuurvogel-kunstwerken kozen de publieksjury én de Phoenix-jury twee favorieten als winnaar. 

Na een openingswoord van Barbara Brouwer (directeur van Phoenix Cultuur) en Pierre Cops (beeldend kunstenaar/graficus en docent) maakte Wilma Bierens (bestuurslid Cultuurfabriek) de winnaars bekend. Het bezoekende publiek bracht in totaal maar liefst 191 stemmen uit en koos voor de ‘gerecyclede Vuurvogel’ van Lisa van Zandbeek (11 jaar) uit Gemonde. Lisa: “Renix staat voor recyclen en niks hoeft weg. Met mijn Renix wil ik andere kinderen laten zien dat je ook kan knutselen met spullen in en rond huis. Spullen die weg kunnen. Kijk eens vaker om je heen en begin te knutselen, er ontstaat vanzelf iets moois.” Lisa ontving uit handen van Wilma Bierens een cadeaubon om vrij te besteden bij een creatieve speciaalzaak. Op de tweede plaats eindigde Harm van Zutphen uit Schijndel en op de gedeelde derde plaats Anne Kossen (9 jaar) uit Veghel en Wies van Zoggel (13 jaar) uit Schijndel.


Lisa van Zandbeek uit Gemonde wint publieksprijs.

Luciferstokjes
De Phoenix-vakjury, bestaande uit Ties van Dooren (Stadskrant Veghel & DeMooiSchijndelKrant), Pierre Cops en Barbara Brouwer, bekeken alle werkstukken vanuit hun eigen inzicht en expertise. Zij kozen gezamenlijk voor de Vuurvogel van luciferstokjes, gemaakt door Ivo Spikmans uit Eindhoven. Hierover zei de jury: “Een supersterk concept in een helder en eenvoudig beeld neergezet, mooi en sterk symbolisch werk. De essentie van opbranden verbeeld met eenvoudige middelen, een seconde voor transitie. Het moment van ontbranding en wedergeboorte is voelbaar. Je krijgt zin om het aan te steken.” Ivo wint met zijn vuurvogel de dagworkshop op maat. Monique van der Steen en haar zoon Lars Hanegraaf ontvingen de tweede en derde plaats voor hun illustratieve vuurvogels.


Vakjury: Ties van Dooren, Barbara Brouwer en Pierre Cops.

Vuurvogel wedstrijd
De Vuurvogel wedstrijd werd in oktober 2020 opgezet in het kader van het vijfjarige bestaan van Phoenix Cultuur. Maar liefst 22 creatieven uit heel Meierijstad en daarbuiten zonden hun eigen creatieve vertaling van de Vuurvogel in. Ondanks de corona-pandemie en de bijbehorende beperkingen, konden alle inzendingen vanaf juli 2021 toch nog een hele zomer lang voor publiek geëxposeerd worden op de Noordkade in Veghel.

Phoenix Cultuur bedankt alle 22 deelnemers voor hun bijdrage aan een succesvolle wedstrijd en expositie: Frans Hulzink, Janneke Ludwig, Wies van Zoggel, Harm van Zutphen, Diri van Boxtel, Henriette van Schijndel, Ivo Spikmans, Jules Spikmans, Liam Spikmans, Anne Kossen, Julia van Dommelen, Barbara van Dommelen, Lotte de Groot, Femke Dings, Lars Hanegraaf, Monique van der Steen, Lisa van Zandbeek, Sabine Voets, Gwen van der Velden & Martine de Goeij, Anne van Beljouw, Annebel Hendriks en Will de Groot.

Meer berichten