<p>Wim Kox en Pieter van den Berk hopen nieuwe spelers te vinden voor Bridge Veghel &rsquo;77.</p>

Wim Kox en Pieter van den Berk hopen nieuwe spelers te vinden voor Bridge Veghel ’77.

(Foto: )

Bridgeclub op zoek naar nieuwe leden: ‘Het is een hartstikke leuk spelletje’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Veel bridgeclubs in Nederland hebben te maken met een teruglopend aantal leden. Zo ook Bridge Veghel ’77. Het ledenaantal daalde in de coronaperiode van 75 naar 55. “Er is weinig aanwas, terwijl het toch echt een harstikke leuk spelletje is”, vertelt voorzitter Wim Kox. De Veghelse bridgeclub gaat nu inloopavonden houden om het ledenaantal op te krikken. 

De meeste bridgeclubs hebben een gemiddelde leeftijd van boven de 70. Velen gaan pas actief bridgen nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. “Ze hebben dan vaak al wel eerder gebridget of gerikt, wat een goede leerschool is om het bridgespel te leren. Maar de aanvoer stokt, kaarten is steeds minder in trek en jongeren gamen liever dan dat zij een gezelschapsspel spelen”, legt Kox uit.

Risicogroep
De coronaperiode heeft een flinke hap uit het ledenbestand van Bridge Veghel ’77 genomen. Kox vervolgt: “Fysiek bridgen kan weer, maar een aantal spelers zijn nog wat huiverig om naar buiten te gaan. Verder zijn er een aantal een tijdlang gestopt en het lijkt erop dat zij de bridgekaarten niet meer oppakken.” De bridgers van Bridge Veghel ’77 spelen iedere maandagavond op de Noordkade zes rondes van een half uur. Dat doen ze in competitieverband. “Qua leeftijd vormen we een risicogroep en we zitten dan toch drie uur lang in wisselende samenstelling tegenover elkaar. Velen vonden dit, ondanks de 1.5 meter, extra ventilatie, handhygiëne en vaccinaties, toch een te groot risico”, weet Pieter van den Berk, bestuurslid van de Veghelse bridgeverenging.

Eenzaamheid
Volgens Kox en Van den Berk kan het bridgen ook bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Kox: “Zowel tijdens als na het spelen drinken we een drankje en na afloop blijft een deel van de leden nog even buurten. Dat vinden we heel belangrijk. Bridge Veghel ’77 is zeker ook een gezelligheidsvereniging.” Van den Berk vult aan: “We hebben het idee dat er mensen zijn die thuis nog wel bridgen, maar de stap naar de oude of een nieuwe club niet zetten. En dat vinden we jammer, want daarmee missen ze toch sociaal contact en een gezellige avond. Ik weet dat voor veel spelers het bridgeavondje een wekelijks hoogtepunt is. Het is een avond waar ze naar uitkijken.”

Proefspelen
En dus willen ze bij Bridge Veghel ‘77 nu proberen om de thuisbridgers te mobiliseren en zich aan te melden bij een van de Veghelse verenigingen. Dat gaan ze onder andere doen door het organiseren van vrije inloopavonden. Verder mogen spelers de eerste paar keer vrijblijvend ‘proefspelen’ op de maandagavond. Volgens Kox en Van den Berk is er voor iedereen plek, ook wanneer je nog niet zoveel bridge ervaring hebt. “We willen de barrières wegnemen. Daarom mogen spelers in het begin kijken hoe het bevalt. Ze moeten zich vooral op hun gemak voelen. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden die een leuk avondje buiten de deur willen hebben. En zeker zo belangrijk mensen enthousiasmeren voor bridge, want het is een hartstikke leuk spelletje”, besluiten beide heren.

Geïnteresseerden kunnen zich in paartjes of individueel aanmelden. Volgens Bridge Veghel ‘77 is voor alle niveaus ruimte. De datum voor de eerste vrije drive is maandag 8 november om 19.30 uur in De Apotheek (boven De Afzakkerij) op de Noorkade. Daarna volgen er om de twee maanden nog extra inloopavonden. Meer informatie op: 8019.bridge.nl. Aanmelden voor de vrije inloopavonden of een keertje proefspelen kan via: veghel77@gmail.com of 0620291544.

Meer berichten