<p>Bert Sterk is op zoek naar nieuwe manieren om emoties uit te drukken met glas.  </p>

Bert Sterk is op zoek naar nieuwe manieren om emoties uit te drukken met glas.

(Foto: )

Contact: glaskunst van Bert Sterk

  •   keer gelezen

VEGHEL | Soms blaast hij, soms giet hij en soms gebruikt hij heel andere technieken. Hij combineert ander materiaal met het glas. Maar altijd is Bert Sterk op zoek naar nieuwe manieren om emoties uit te drukken met glas. De Compagnie presenteert van 24 oktober tot en met 19 december de expositie Contact van Bert Sterk. Een combinatie van bestaand en nieuw werk. Alles raakt aan contact of juist het ontbreken daarvan.

Achter ieder werk schuilt een verhaal of beleving. Soms geeft Sterk dit prijs in de titel, op andere momenten laat hij het aan de kijker om er een eigen invulling aan te geven. Daarnaast werkt hij vaak vanuit een thema. Het thema glas en papier leidde in 2016 tot een serie glazen vluchtelingen. Gemaakt van tweede keus glas. “Vluchten is altijd tweede keus en vluchtelingen in Europa worden als tweederangs burgers behandelt”, aldus Sterk, die zo vorm en inhoud met elkaar verweeft. De beeldjes komen uit één mal, maar zijn toch allemaal verschillend.
Een ander persoonlijk werk is de ruggenwervel. Tien wervels en een staartbeen, met daardoorheen een dik verweerd touw dat op het strand is gevonden. Het touw staat symbool voor de aangetaste zenuwbanen die worden beschermd door harde glazen wervels.

Vormsmelten
Bert Sterk is geboren in 1954 en heeft een groot deel van zijn leven op de Glasfabriek in Leerdam gewerkt. Met zijn kennis van de materie glas is hij zich verder gaan ontwikkelen en het glas op eigen wijze gaan toepassen in de beeldende kunst. In 2018 is hij afgestudeerd aan de Kunstacademie in Antwerpen. Zijn indrukwekkende afstudeerwerk, de serie ‘Onbereikbaar’, is deels in Veghel te zien. Geblazen glas, gecombineerd met in de mal gevormde portretten die tijdens het blazen in de bol zijn gedrukt. Elk werk geeft een interne dialoog weer. Soms een gesprek met jezelf met een luchtbel ertussen, soms een stem op je schouder die ongevraagd advies influistert.

Openingstijden
De Hal is onderdeel van het CHV-complex op de Noordkade in Veghel. De tentoonstelling is te zien van 24 oktober tot en met 19 december. Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Meer berichten