Loek van den Akker is apotheker bij service Apotheken 't Zuid, Veghel en Heeswijk-Dinther.
Loek van den Akker is apotheker bij service Apotheken 't Zuid, Veghel en Heeswijk-Dinther. (Foto: )

‘Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Medicijnresten kunnen een negatief effect hebben op organismen in water en de bereiding van schoon drinkwater moeilijk maken. Overgebleven medicijnen horen dan ook niet tussen het huisafval en moeten zeker niet via de gootsteen of het toilet in het riool terecht komen. “Medicijnen over? Laat het milieu niet in de steek en lever ze in bij je apotheek”, aldus Loek van den Akker, werkzaam als apotheker in Veghel en Heeswijk-Dinther.

Van 16 tot en met 31 oktober is er een landelijke campagne om aandacht te besteden aan het inleveren van medicijnen. “Als service vanuit de apotheek en de gemeente wordt er aangeboden om overgebleven medicijnen kosteloos te laten vernietigen”, vertelt Van den Akker. De overgebleven medicijnen kunnen in een aparte container in de patiëntenruimte worden gedeponeerd. “Je hoeft dus niet te wachten. Wel vragen wij u de strips, potjes en flesjes zonder etiketten hierin te gooien. Op deze manier kunnen wij als apotheek uw privacy altijd waarborgen”, legt Van den Akker uit.


Loek van den Akker is apotheker in Veghel en Heeswijk-Dinther.

Toilet en gootsteen
De apotheker hoopt dat veel mensen gehoor geven aan de oproep. “De geneesmiddelresten komen na gebruik door de patiënt via het riool in het oppervlaktewater terecht. Daar is niet zoveel aan te doen, maar burgers en zorgverleners spoelen ongebruikte geneesmiddelen vaak ook door het toilet en de gootsteen. Deze medicijnresten in het water kunnen een negatief effect hebben op waterdieren en op de kwaliteit van de bronnen voor drinkwater. Geneesmiddelresten die ingezameld zijn via de apotheek of milieustraat worden door de afvalverwerker op verantwoorde wijze verwerkt in speciale verbrandingsovens”, besluit Van den Akker.

Meer berichten