<p>Het voortbestaan van het openluchtzwembad in Veghel staat op losse schroeven.</p>

Het voortbestaan van het openluchtzwembad in Veghel staat op losse schroeven.

(Foto:)

Voortbestaan ‘openlucht’ op losse schroeven: ‘Buitenbad moet gered worden’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Paulette Savelsbergh heeft donderdag een hartstochtelijk pleidooi gehouden om het buitenbad, in de volksmond ook wel ‘openlucht’ genoemd, op het Prins Willem Alexander Sportpark te behouden. Het zwembad staat op de nominatie om gesloopt te worden. Saillant detail: de gemeentepolitiek heeft (nog) geen beslissingsbevoegdheid over het Veghelse buitenbad. Toch zet Actiegroep Buitenbad open het nu al op de politie agenda. 

Al sinds 1968 heeft Veghel een buitenbad op het Prins Willem Alexander Sportpark. Een groot onverwarmd 50 meter bad met ligweides en een peuter- en een kleuterbad. Volgens Savelsbergh, die donderdag verschillende gemeenteraadsleden toesprak namens Actiegroep Buitenbad open, wordt het zwembad al jaren slecht onderhouden. “Het buitenbad is verouderd en er zal geld nodig zijn om dit bij de tijd te brengen.” 

Sterfhuisconstructie
Savelsbergh laat weten dat de actiegroep het waard vindt om te vechten voor het behoud van het buitenbad. “Er komt een actieplan. We gaan de scholen benaderen, de nabijgelegen sportverenigingen maar ook het bedrijfsleven. Immers het bedrijfsleven wil graag dat de medewerkers in een aangename stad wonen met voldoende faciliteiten. Daarnaast is het bad de afgelopen jaren zonder visie opengehouden. Wij denken dat er heel veel mogelijkheden zijn om het tot een bloeiende publiekstrekker te maken waar de kern Veghel zich mee kan onderscheiden. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen dat ik onzin verkoop. Als het buitenbad wordt gered dan bedanken we god over vijf jaar dat het behouden is gebleven. Er moet alleen wel iets gaan gebeuren. Het is nu een sterfhuisconstructie.”

Contract
Laurens van Voorst van de politieke partij HART liet zich eerder al kritisch uit over het het ‘vierde’ zwembad in de gemeente Meierijstad. Hij vindt extra geld voor het buitenbad echt te ver gaan. Donderdag merkte Van Voorst terecht op dat Savelsbergh bij Laco moet zijn en niet bij de Meierijstadse politiek. De gemeenteraad heeft in principe niks te zeggen over de sluiting van het openluchtzwembad. Van Voorst: “Mevrouw Savelsbergh had dit betoog eigenlijk bij Laco moeten houden, want de subsidie aan Laco loopt volgend jaar gewoon door. Over sluiting gaat de gemeenteraad niet, want het zwembad is niet van de gemeente (zie kader). Wij zijn helemaal geen partij en gaan dus niks besluiten.”


Het voortbestaan van het openluchtzwembad in Veghel staat op losse schroeven.

Volgens Savelsbergh stopt de subsidie na 2022 en heeft Laco aangegeven dan te stoppen met het exploiteren van het buitenbad. “Laco is de huidige exploitant van het binnen- en buitenzwembad in Veghel. Het contract over de exploitatie van het binnenbad eindigt in 2022. Laco blijft dus over met alleen een buitenbad. Dat kunnen ze niet zelfstandig exploiteren, want ze hebben geen personeel meer in Veghel. Daar hebben ze subsidie voor nodig.” Wethouder Coby van der Pas vult aan: “Uiteindelijk bepaalt Laco zelf of ze het verouderde buitenzwembad gaan opwaarderen. Ze kunnen altijd aan de gemeente een extra bijdrage vragen, maar dat speelt pas volgend jaar. Het is dan aan ons om daar een besluit over te nemen.” Dat vraagstuk komt dus op de agenda van de nieuwe gemeenteraad te staan.


Laco is eigenaar
De gemeente Meierijstad laat desgevraagd weten dat Laco eigenaar is van zowel het perceel waar het buitenzwembad ligt als het naastgelegen grasveld aan Middegaal wat voorheen in gebruik was door Blauw Geel.
Laco kan de grond dus verkopen. De gemeente laat weten dat de gronden planologisch zijn bestemd voor sport, met een specifieke aanduiding voor zwembad. “Deze bestemming biedt ruimte voor sportvoorzieningen met daaraan ondergeschikt een kantine ten dienste van het met de bestemming beoogde gebruik. Tevens dus ook voor een (openlucht) zwembad met de daarbij behorende speel-, lig- en zonneweiden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.


Geruisloos
Mocht Laco helemaal uit Veghel vertrekken dan komt de bal bij de gemeente Meierijstad te liggen. “Wij vragen de politiek onze belangen te behartigen en ons te vertegenwoordigen. Neem geen beslissingen die onomkeerbaar zijn. Het buitenbad is belangrijk voor een grote groep burgers. Wij vragen uw inzet om het buitenbad te behouden. En één ding weet ik heel zeker. Het zwembad wordt niet geruisloos gesloten”, verzekert Savelsbergh.


Laco is eigenaar van het perceel waar het buitenzwembad ligt.

De Actiegroep Buitenbad open hoopt dat de politieke partijen zich uit gaan spreken over de kwestie. “Wat zijn jullie van plan met het buitenbad. Neem het op in het partijprogramma. Wij willen weten wat de visie is van de verschillende partijen. Spreek je uit”, roept Savelsbergh op.

Gesprek
De Actiegroep Buitenbad open heeft te kennen gegeven ook met Laco in gesprek te willen gaan. Een afspraak is nog niet gemaakt. “We willen eerst duidelijkheid van de gemeente en van wethouder Van der Pas. De gemeente blijft volgens ons aan de knoppen zitten. Zij zijn immers verantwoordelijk voor de openbare faciliteiten. Daarna gaan we met Laco in gesprek”, besluit Savelsbergh.

Meer berichten