<p>Of deze fiets op slot staat, is niet helemaal duidelijk.</p>

Of deze fiets op slot staat, is niet helemaal duidelijk.

(Foto: )

Fietsendiefstal in Meierijstad neemt toe, afname high impact crimes

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het aantal fietsendiefstallen in Meierijstad is dit jaar flink toegenomen. De teller staat nu al op 173 gestolen fietsen. In 2020 werden er in totaal 168 fietsen gestolen. Een aantal dat halverwege oktober dus al overschreden is.

Een precieze reden voor het stijgende aantal fietsendiefstallen is lastig te herleiden. “De politie heeft wel onderzoek gedaan naar waarom en hoe is dit te voorkomen. Het klinkt misschien heel logisch maar het gebruik van een tweede slot kan een uitkomst bieden. De politie maakt daarbij gebruik van de slogan: Met een tweede slot, gaat het niet zo vlot”, aldus burgemeester Kees van Rooij.

Cybercriminaliteit
In Meierijstad namen de high impact crimes, een verzamelnaam voor delicten als woninginbraak, overvallen, straatroof en geweldsmisdrijven, tijdens de coronaperiode af. “Dat is de criminaliteit die direct merkbaar is voor burgers. We zagen wel een forse stijging in de cybercriminaliteit.” De gemeente Meierijstad zelf is tot op heden nog niet getroffen door een cyberaanval. “Althans niet dat ik weet”, besluit de burgemeester.

Wat kunt u zelf doen om fietsdiefstal te voorkomen? Hieronder een paar tips van de gemeente:
- Het kost dieven meer tijd om twee sloten te forceren en verkleint dus de kans op diefstal. Gebruik daarom twee (of drie) verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot.

- Zet uw fiets altijd aan frame én voorwiel aan de ‘wereld’ vast: een fietsenrek of brug bijvoorbeeld.

- Noteer vooraf de gegevens van uw fiets, zoals framenummer of graveercode, slotnummer, merk, type en kleur van uw fiets. Bij een nieuwe fiets staan de gegevens meestal op het aankoopbewijs. Bewaar deze gegevens goed. U heeft ze nodig bij de aangifte als uw fiets toch is gestolen.

- Stal uw fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten. Een plek met veel voorbijgangers is vreemd genoeg weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen, en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

- Zet uw fiets in een bewaakte stalling. Ook op slot natuurlijk.

Meer berichten