<p>Spullenplein in Sint-Oedenrode.</p>

Spullenplein in Sint-Oedenrode.

(Foto: )

Uitbreiding Drive-thru proef op milieustraat

  •   keer gelezen

SINT-OEDENRODE | In april dit jaar is de gemeente Meierijstad met een nieuwe proef op de milieustraat in Sint-Oedenrode gestart. De eerste resultaten met het Spullenplein zijn veelbelovend. Daarom wordt de proef met ingang van 1 november van éénmaal per week uitgebreid naar alle dagen (maandag tot en met zaterdag). Veel meer herbruikbare of repareerbare spullen krijgen nu in Meierijstad een tweede leven. 

De proef gaat om beter sorteren van het grof restafval dat inwoners aanbieden, vooral de spullen. Dat gebeurt door de medewerkers direct na het inleveren op het Spullenplein. Inwoners kunnen alle spullen eenvoudig op één plek afgeven. Op het Spullenplein is de personele bezetting nu uitgebreid en de kramen kunnen er permanent blijven staan.

Doorbraak bij ministerie bereikt
De wet- en regelgeving heeft uitbreiding van de proef nog een tijd in de weg gestaan. Want, wat als afval bij de gemeente ingeleverd werd mocht daarna niet meer verkocht worden. Dat betekent dat uit gesorteerde herbruikbare of repareerbare spullen niet afgezet konden worden aan kringloopwinkels. Wethouder Harry van Rooijen: “Terwijl die samenwerking in de keten juist noodzakelijk is om meer circulair te werken. We zijn daarom het gesprek aangegaan met Rijkswaterstaat. Resultaat is dat de regels voortaan anders uitgelegd mogen worden: afzet aan kringloopwinkels mag wel. Dat is niet alleen maar goed nieuws voor Meierijstad. We hebben echt een doorbraak geforceerd voor alle gemeenten in Nederland. Daar zijn we best trots op.”

Kringloopwinkel of milieustraat
Inwoners hebben zelf de keuze wat ze met hun afgedankte spullen doen: gratis inleveren bij een van de kringloopbedrijven of inleveren bij het Spullenplein op de milieustraat. Op de milieustraat zijn aan bepaalde goederen kosten verbonden (bijv. matras, autoband, en ongesorteerde spullen). “We willen dat onze inwoners goed weten wat er achter de schermen van de milieustraat met de spullen gebeurt. Zodat ze niet verbaasd zijn als ze hun sjoelbak of elektrische waterkoker later in de kringloopwinkel terugzien. En hopelijk zijn ze zelfs blij dat iemand anders er dan weer wat aan heeft”, aldus de wethouder.

Samenwerking 
De proef is een samenwerking van gemeente, lokale kringloopbedrijven, het repaircafé en de sociale werkbedrijven WSD en IBN. Er worden werk- en dagbestedingsplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meer berichten