Vliegenzwam gefotografeerd door Eveline.
Vliegenzwam gefotografeerd door Eveline.

Herfst is begonnen: overal schieten paddenstoelen uit de grond

Algemeen 567 keer gelezen

ERP | De herfst is boeiend door het prachtige kleurenspel van afstervend blad. Zeker zo interessant is echter het schimmelrijk: paddenstoelen die er gisteren nog niet waren en er de volgende dag plotseling volop staan.

Vanaf de parkeerplaats van het café de Boswachter, Gemertsedijk 10 in Erp, vertrekt er zondag 31 oktober vanaf 9.30 uur elke 15 minuten een IVN natuurgids voor een korte paddenstoelenexcursie van ongeveer een uurtje in het aangrenzend bos ‘t Hurkske. De laatste gids vertrekt om 11.00 uur. Een spiegeltje is handig om onder de paddenstoelen te kunnen kijken. Deelname is gratis.

Groen plantsoen
Onze lezers stuurden de afgelopen weken verschillende foto’s in van paddenstoelen. Eveline van den Tillaart - van Ham is een van de fotografen. “Ik was al meerdere keren op zoek geweest naar de Vliegenzwam, helaas kwam ik wel genoeg andere paddenstoelen tegen. Totdat ik deze vliegenzwammen tegen kwam, en het was er niet één maar er stonden er vele in soorten en maten. Sommige kwamen net uit de grond”, vertelt ze. De foto’s zijn gemaakt midden in Veghel in een groen plantsoen. Angelique van Haaren vult aan: “Erg leuk dat er weer overal paddenstoelen staan. Dit is toch wel de echte van het liedje: “Op een grote paddenstoel...” Bij deze paddenstoel moet ik terug denken aan mijn jeugd toen ik nog dacht dat de kabouters echt bestonden. Ik ging er regelmatig naar op zoek met mijn ouders en zusje. Gelukkig wist ik toen niet dat de echte naam ‘de vliegenzwam’ is dat maakt het wat minder sprookjesachtig.”

"Waargenomen in het Hurkske. Gewoon vuurzwammetje", aldus Maria.
De foto van Angelique.
Een vliegenzwam tussen de woningen op het Visven op de foto gezet door Rian.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant