Voorzitter van de Wereldwinkel Wilma van Asseldonk (L) in gesprek met collega-vrijwilliger Cora.
Voorzitter van de Wereldwinkel Wilma van Asseldonk (L) in gesprek met collega-vrijwilliger Cora. Foto:

Wereldwinkel vertrekt uit Veghel: ‘Eeuwig zonde’

Algemeen 2.272 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de coronaperiode is de Veghelse Wereldwinkel maanden dicht geweest. De huur moest echter iedere maand keurig overgemaakt worden. De combinatie van weinig tot geen inkomsten, geen overheidssteun en de huurprijs van het pand in het Veghelse centrum hebben ervoor gezorgd dat de Wereldwinkel op 31 december definitief dichtgaat.

De Wereldwinkels in Nederland hebben het niet makkelijk. Vanwege de corona-maatregelen daalde de inkomsten van de meeste winkels drastisch. In Veghel was dat niet anders. Wilma van Asseldonk is voorzitter van de Veghelse Wereldwinkel. Ze vindt het ‘eeuwig zonde’ dat de vestiging haar deuren noodgedwongen moet sluiten, maar aan de andere kant ziet Van Asseldonk geen andere mogelijkheid. “We kregen geen overheidssteun omdat we niet voldeden aan de omzet toets. Een verlaging van de huurprijs zat er niet in. Er ging dus veel meer uit dan dat er binnenkwam. Op een gegeven moment loopt de emmer over.” Een webshop heeft de Wereldwinkel niet en de digitale activiteiten zijn gering. Van Asseldonk legt uit waarom de Wereldwinkel de digitale slag heeft gemist. “Wij zijn allemaal al wat op leeftijd en hebben daar weinig ervaring mee. Een foto plaatsen op Facebook is al een hele opgave. Een commerciële partij inhuren die voor ons een webshop in elkaar knutselt, is niet te betalen”, legt Van Asseldonk uit.

Derde wereld
In 1973 opende de Wereldwinkel haar deuren in de Hoofdstraat in Veghel. Vier jaar na de opening van de eerste Nederlandse Wereldwinkel op 1 april 1969 in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. “We waren er in Veghel redelijk vroeg bij. Door verhuizingen zijn we tussentijds een paar jaar dicht geweest”, vertelt Van Asseldonk die in de beginjaren ook actief is geweest voor de Wereldwinkel Veghel.


De Wereldwinkel verdwijnt uit het Veghelse centrum.

Toch wil Van Asseldonk dat de Wereldwinkel en haar vrijwilligers met opgeheven hoofd afscheid nemen van Veghel. Ze is trots op wat de Wereldwinkel heeft bereikt. “We hebben fairtrade op de kaart gezet. In iedere supermarkt kom je tegenwoordig fairtradeproducten tegen. De Wereldwinkel heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd. Bij ons heeft de consument altijd de eerlijke prijs betaald. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Bovendien ging de opbrengst zo veel als mogelijk rechtstreeks naar de producent.”

‘Nieuwe beweging’
Volgens Van Asseldonk is het nu de beurt aan andere partijen om de handschoen op te pakken. “Het probleem van oneerlijke handel is de wereld nog lang niet uit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de textielindustrie. Wij kunnen shirtjes kopen van drie euro. Dat kan natuurlijk nooit.” Ze heeft er vertrouwen in dat er genoeg aandacht blijft bestaan voor fairtrade. “Het zou mij niet verbazen als er een nieuwe beweging ontstaat. Het onderwerp blijft actueel. Het is nu tijd voor anderen. Uiteraard dragen wij alle initiatieven voor eerlijke handel een warm hart toe.”
De opheffingsverkoop, met kortingen tot 50 procent, start dinsdag 2 november in de winkel aan de Meijerijgaarde 35. De Wereldwinkel Veghel sluit op 31 december definitief haar deuren.

De Wereldwinkel verdwijnt uit het Veghelse centrum.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant