Mirjam Klaassen en Henk van Wanrooij voor Wijkgebouw D'n Blok.
Mirjam Klaassen en Henk van Wanrooij voor Wijkgebouw D'n Blok.

Oranjewijk blaast nieuw leven in D’n Blok: ‘Het mag niet verdwijnen’

Algemeen 1.704 keer gelezen

VEGHEL | D’n Blok gelegen aan het Nicodemuspad in de Oranjewijk is begonnen aan een volgend leven. Een aantal actieve bewoners uit de oudste wijk van Veghel hebben samen de schouders onder het wijkgebouw gezet. “D’n Blok mag niet verdwijnen”, laten ze weten.

Henk van Wanrooij, geboren en getogen in de Oranjewijk, heeft als interim-voorzitter plaatsgenomen in het bestuur. Samen met secretaris en penningmeester Mirjam Klaassen zit hij in het bestuur. Van Wanrooij: “We hebben twee keer met de gemeente aan tafel gezeten en beide keren stapten we met een goed gevoel naar buiten.” Het wijkgebouw is sinds 2010 eigendom van de gemeente. Daarvoor bestond het wijkbestuur uit één persoon. “Zeg maar gerust een duister figuur”, vertelt Van Wanrooij. “Hij gebruikte het gebouw niet voor de wijk, maar voor feestjes. Wat er met de opbrengst gebeurde weet ik niet, maar het werd niet in het wijkgebouw of in de Oranjewijk geïnvesteerd. De gemeente heeft het gebouw met tachtigduizend euro schuld op zich genomen. Daar zijn we tot op de dag van vandaag erg blij mee.”

Droomscenario
Het nieuwe wijkbestuur is een paar weken aan de gang. Ze hebben getracht structuur aan te brengen binnen het wijkgebouw met een huishoudelijk regelement en hebben D’n Blok zelf opgeknapt waar dat mogelijk was. Zo hangen er oude foto’s van de Oranjewijk aan de muur en is er nieuw servies aangeschaft. Van Wanrooij schetst zijn droomscenario. “Het liefste willen we het wijkgebouw op 1 januari in eigen beheer hebben. Alleen dan moet de Voedselbank eerst een andere locatie vinden en dat is tot op heden nog niet gelukt. Wij hebben die ruimte er graag bij zodat we meer mensen kunnen ontvangen en een biljarttafel neer kunnen zetten.”


Mirjam Klaassen en Henk van Wanrooij aan de nieuwe Stam- / leestafel.

Als het aan Van Wanrooij ligt verlegt D’n Blok haar grenzen. “Naast de Oranjewijk willen we er ook zijn voor de bewoners van Broedershof. Dat zijn voornamelijk ouderen en sommige zijn alleenstaand. Je leest steeds meer over eenzaamheid onder senioren. Dat willen wij voorkomen.” Klaassen vult aan: “Daarnaast willen we de cohesie in de wijk versterken. Het zou mooi zijn als de bewoners van de Oranjewijk en Broedershof zich nog meer betrokken en verbonden met elkaar en de omgeving gaan voelen. De gemeente vindt dat ook belangrijk en wil graag meedenken.”

Bestaansrecht
Op het evenementenbord hangt een lijst met allerlei activiteiten. In de maanden november en december zijn er activiteiten voor de jeugd in de vorm van bingo- en disco-avonden. Voor de senioren is er op woensdagochtend een inloopochtend. “Mochten bewoners of instellingen andere ideeën hebben dan zijn ze van harte welkom. Dat geldt ook voor bewoners met een buitenlandse achtergrond. De planning staat niet vast. Het allerbelangrijkste is dat er mensen naar D’n Blok komen. Als dat niet gebeurt dan verlies je je bestaansrecht. Het zou toch jammer zijn als het wijkgebouw verdwijnt. Dat mag niet gebeuren.”
In mei hopen de Oranjewijkers eindelijk hun 100-jarig jubileum te vieren. De afgelopen twee jaar was dat in verband met corona niet mogelijk. “Het is een jubileum waar vrijwel de hele wijk naar uitkijkt”, besluit Klaassen.

Mirjam Klaassen en Henk van Wanrooij aan de nieuwe Stam- / leestafel.
Mirjam Klaassen en Henk van Wanrooij voor Wijkgebouw D'n Blok.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant