Deze schets dateert uit 2016. Het buitenzwembad staat hier bijvoorbeeld nog ingetekend.
Deze schets dateert uit 2016. Het buitenzwembad staat hier bijvoorbeeld nog ingetekend. Foto:

Veghelse sportclubs willen omnipark worden: ‘Het is nu of nooit’

Sport 2.490 keer gelezen

VEGHEL | Als het aan Edwin van den Boom ligt dan verrijst er over een aantal jaar een omnipark in Veghel. De voorzitter van Blauw Geel’38/Jumbo hoopt dat de verschillende verenigingen elkaar in de toekomst gaan vinden. In het ideaalbeeld komt er dan één kantine, de kleedkamers worden gedeeld, er komt een algemeen bestuur en één vrijwilligersleger.

Van den Boom weet het zeker over een jaar of tien ziet het verenigingsleven er compleet anders uit dan nu. “De achterliggende gedachte is simpel. Als zelfstandige vereniging red je het niet. Er komt een moment dat het op de huidige manier niet meer te bekostigen is. Je moet faciliteiten gaan delen. Dat is de kern van een omnipark.” Volgens de voorzitter van Blauw Geel, die al een gesprek heeft gevoerd met zijn collega’s van TV Frisselstein en Geel-Zwart, is het meer dan een hersenspinsel. “Het is pure noodzaak. Vrijwel alle clubs hebben te maken met oplopende kosten en een tekort aan vrijwilligers. Op een gegeven moment zit je aan je plafond met contributiegelden, aan je plafond met sponsorinkomsten en je hebt te maken met de tijd en beschikbaarheid van vrijwilligers. Dus je moet gaan clusteren. Het is nu of nooit. We moeten de krachten bundelen anders gaan er verenigingen omvallen. Alle sportverenigingen zijn straks welkom om mee te doen aan het Omnipark Veghel. Dus bijvoorbeeld ook de judo-, tafeltennis-, volleybal- en basketbalvereniging. Voor leden moet het mogelijk zijn om meerdere sporten uit te oefenen onder één lidmaatschap.”


Edwin van den Boom is voorzitter van de Veghelse voetbalvereniging Blauw Geel ‘38.

Blauw Geel, Frisselstein en Geel-Zwart zijn alle drie gevestigd op het Prins Willem Alexander Sportpark. Volgens Van den Boom staan ze er hetzelfde in. “Het huidige sportpark moet een omnipark worden, met het liefst alle sporten die er in Veghel worden aangeboden. Daarnaast hoop ik dat het bedrijfsleven, Het Medisch Huis en het onderwijs in Veghel bereid zijn om in te stappen. Maak er een talentencampus van. Het Papendal van Veghel.” Mochten de plannen doorgaan dan kan het sportpark meteen compleet verduurzaamd worden.

Geen plaats voor buitenzwembad
De toekomt van het buitenzwembad hangt aan een zijden draadje. De kans dat Laco in 2022 de stekker eruit trekt is groot. Volgens Van den Boom biedt dat mogelijkheden voor de verschillende verenigingen op het Prins Willem Alexander Sportpark. “We hebben nu de kans om het zwembadterrein erbij te pakken. Die kans mogen we niet laten lopen. Een gedeelte van het totale gebied kunnen we gebruiken voor woningbouw. Met het geld dat daarmee wordt gegenereerd kunnen we een groot deel van het Omnisportpark Veghel financieren.”
Voor het buitenzwembad is dus geen plaats op het nieuwe omnipark. Volgens Van den Boom ontkom je daar niet aan. “Hoeveel dagen per jaar is het daar druk? Maximaal dertig denk ik. Het is zo’n grote kostenpost. Je moet geld genereren en het buitenzwembad kost alleen maar geld. Het lijkt mij daar prachtig wonen in de buurt van het sportpark en de Aa-Broeken.”

Eén kantine
De nieuwe kantine moet centraal op het vernieuwde sportpark komen te staan en dichtbij de bewoonde wereld. Van den Boom heeft daar al over nagedacht: “Het voetbalveld (voormalig korfbalveld) dat eigenlijk bijna tegen Geel-Zwart en Frisselstein aanligt. Daar zou je de horecagelegenheid neer moeten zetten. Misschien wel op hoogte en dan de kleedruimtes eronder. De sporten zijn dan vanuit verschillende kanten te volgen. Je hebt een voetbalzijde, een hockeykant en een tennis- en padelhoek.” Het hoofdveld van Blauw Geel zou dan ook verschoven moeten worden en meer richting de A50. Van den Boom vervolgt: “Dat is natuurlijk super interessant voor sponsoren. Op de A50 komen ontzettend veel passanten voorbij. Dus daar moet dan een klein stadionnetje komen.”

Financiële plaatje
Het besturen van één grote vereniging lijkt, naast het rondkrijgen van het financiële plaatje, het moeilijkst. Van den Boom knikt: “Er zijn natuurlijk verschillende belangen. Dus iedereen moet er wel achter staan. Je krijgt dan één hoofdbestuur met daaronder per sport sub-besturen. Zij sturen de eigen verenigingen aan.” Toch denkt de voorzitter van Blauw Geel’38 dat dat wel goedkomt. “Het is een ambitieus plan, maar als we er samen in geloven dan weet ik zeker dat het goed bestuurbaar is. Ik ben van mening dat verenigingen beter kunnen samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken”, aldus Van den Boom.


Deze schets dateert uit 2016. Het buitenzwembad staat hier bijvoorbeeld nog ingetekend.eze schets dateert uit 2016.

Politieke agenda
Het wordt ongetwijfeld een project van de lange adem, kijk bijvoorbeeld naar Erp waar de plannen voor een omnipark minimaal twee jaar zijn uitgesteld. Van den Boom is zich daarvan bewust: “Het moet op de politieke agenda komen te staan. Met de verkiezingen in maart 2022 in ogenschouw roep ik de partijen op om serieus na te denken over een omni(sport)park in Veghel. Het moet een van de speerpunten worden van het nieuwe college.”

Energie
Zelf ziet Van den Boom het al helemaal voor zich. Al weet hij ook dat het plan niet vandaag of morgen gerealiseerd gaat worden. “Over tien jaar misschien? Eerst wil ik vanuit de gemeente horen dat ze iets zien in de plannen, want anders gaan we er geen energie in stoppen. Vanuit onze kant is er de wil en het realisme dat we iets moeten doen. Als bestuur moet je vooruitkijken. Hoe mooi zou het zijn als ik, als opa naar één locatie kan fietsen om alles op sportgebied te kunnen zien en beleven”, besluit Van den Boom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant