Burgemeester Van Rooij is in actie gekomen, hij wil niet dat jongeren verder afglijden en in het criminele circuit terecht komen.
Burgemeester Van Rooij is in actie gekomen, hij wil niet dat jongeren verder afglijden en in het criminele circuit terecht komen. Foto:

Burgemeester waarschuwt lastige jeugd en ouders met brief: ‘Ik wil niet dat ze verder afglijden’

Algemeen 1.515 keer gelezen

VEGHEL | Het aantal meldingen van jeugdoverlast in Nederland is afgelopen zomer geëxplodeerd. In Meierijstad is een kleine toename te zien in de cijfers over jeugdoverlast. Er is echter één groep in Sint-Oedenrode die zich stelselmatig misdraagt. De burgemeester maakt zich zorgen en daarom stuurde hij onlangs een persoonlijke brief (zie onderin) naar de groep overlast gevende jongeren. “Ik wil niet dat ze verder afglijden en in het criminele circuit terecht komen”, aldus de burgemeester.

De door de burgemeester verstuurde brief viel onlangs op de mat bij jongeren die voor overlast zorgen in Sint-Oedenrode. Bij de minderjarigen onder hen is de brief ook naar de ouders gestuurd. Van Rooij geeft toe dat dit niet een alledaagse actie is. Als burgemeester van Meierijstad stuurde hij nog nooit eerder zo’n brief. “Ik wil hiermee voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Het gaat niet meer om kattenkwaad. Het gaat onder meer om geluidsoverlast, intimiderend gedrag, vernielingen en alcohol- en drugsgebruik op straat.” Toch is er in totaal pas één keer aangifte gedaan tegen de groep. Van Rooij vervolgt: “Ik kies niet zomaar voor deze aanpak. Het gaat om serieuze feiten. De brief is bedoeld om jongeren te helpen en ervoor te zorgen dat zij niet verder afglijden in de criminele wereld. Dat is iets wat ik natuurlijk wil voorkomen.” De burgemeester sluit niet uit dat hij vaker soortgelijke brieven gaat versturen.
De groep in Sint-Oedenrode bestaat uit circa elf leden variërend in de leeftijd van 12 tot en met 22 jaar. De adressen van de jongeren heeft de gemeente van de politie gekregen. “De politie heeft veelvuldig vastgesteld dat het om deze jongeren gaat. De politie en de BOA’s hebben in Sint-Oedenrode, met name in de omgeving van de Jumbo, gesurveilleerd. En dit blijven ze de komende tijd doen en bij strafbare feiten zal er bekeurd worden”, aldus Van Rooij.

Opvoeden
Wethouder Menno Roozendaal laat weten dat er organisaties zijn die hulp kunnen bieden aan de ouders. “Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) geeft trainingen en cursussen aan ouders die kunnen helpen bij het opvoeden van pubers. Jongerenwerk en de Jongerencentra zijn er om de jongeren te helpen.”
In Meierijstad kwamen dit jaar tot en met september in totaal 266 klachten binnen over jeugdoverlast. Vorig jaar waren er tot en met september 258 klachten. Een minimale toename dus.


Hieronder de brief die burgemeester Kees van Rooij verstuurd heeft:

Beste,

Van de politie hoorde ik dat jij regelmatig gezien wordt op één van de sport- en ontmoetingsplekken waar jongeren elkaar mogen ontmoeten. 

Deze brief stuur ik jou omdat ik signalen kreeg dat een deel van de jongeren die op deze plekken rondhangt, zich steeds vaker schuldig maakt aan strafbare feiten, waaronder overlast, alcohol- en drugsgebruik op straat. Daarom maak ik me zorgen over jouw aanwezigheid in deze groep. 

De politie en de gemeente ontvingen de laatste tijd veel klachten over vernielingen, (geluid)overlast en intimidaties van de groep waarin jij je bevindt. De politie en de BOA’s hebben in Sint-Oedenrode, met name in de omgeving van de Jumbo, gesurveilleerd. En dit blijven ze de komende tijd doen en bij strafbare feiten zal er bekeurd worden. 

Ik maak mij zorgen over jouw deelname aan deze groep. Natuurlijk is het prima dat jongeren elkaar op straat ontmoeten: de Zwembadweg in Sint-Oedenrode is daarvoor geschikt evenals de jongerencentra. Je begrijpt dat intimidaties en overlast niet worden geaccepteerd. Je kunt er dus op rekenen dat er verschillende maatregelen worden genomen om de overlast die jij of de groep veroorzaakt, te stoppen. 

Eén van de maatregelen houdt in dat jij besproken wordt binnen een groepsgerichte aanpak. Dit houdt in dat wij een overleg organiseren waarbij diverse samenwerkingspartners, zoals politie, leerplicht, Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Openbaar Ministerie, Verslavingszorg en het gebiedsteam aansluiten om jou en de andere groepsleden te bespreken. In dit overleg wordt gekeken, wat er goed gaat, wat de zorgen zijn en welke inzet er nodig is om ervoor te zorgen dat het overlast gevende en zorgelijke gedrag dat jij of de anderen groepsleden veroorzaken, stopt. 

Jouw ouders (bij sprake van minderjarigheid) krijgen een afschrift van deze brief. En ik reken daarbij ook op jouw medewerking. 

Tot slot 

Heb je vragen over deze brief? Stel ze gerust aan het werkatelier Veiligheid op telefoonnummer 14 0413 

Hoogachtend, 
ir. C.H.C. van Rooij, burgemeester.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant