Hoe het komende carnavalsseizoen eruit gaat zien, weet Versantvoort nog niet: 'Ik hoop dat we met de QR-code een eind komen.'
Hoe het komende carnavalsseizoen eruit gaat zien, weet Versantvoort nog niet: 'Ik hoop dat we met de QR-code een eind komen.' Foto:

De nieuwe Prins Carnaval ‘zet graag de bloemetjes buiten en is een muziekliefhebber’

Algemeen 3.206 keer gelezen

VEGHEL | Wie wordt de nieuwe Prins Carnaval van Kuussegat. Het is al jaren één van de best bewaarde geheimen in Veghel. De geruchtenstroom komt vaak echt op gang nadat de voorzitter van cv de Kuussegatters aan de tand is gevoeld. Dat is Han Versantvoort. Hij laat weten dat de nieuwe prins ‘een grensgevalletje is die graag de bloemetjes buiten zet én een muziekfan is’.

De spanning begint langzaamaan aardig op te lopen. Na twee jaar neemt Prins Robert d’n Twidde op donderdag 11 november afscheid als heerser van Kuussegat. Dat doet hij overigens zonder een optocht meegemaakt te hebben. In 2020 werd de Grote Optocht door Veghel afgeblazen in verband met noodweer en dit jaar gooide de coronapandemie roet in het eten. Versanvoort heeft veel respect voor de aftredende prins. “Het is natuurlijk anders verlopen dan Robert van tevoren had gehoopt. Maar het is bewonderenswaardig hoe positief hij zich samen met zijn adjudanten heeft opgesteld.”


Han was in 2019 Prins Carnaval. Hij maakte de voorlopig laatste Grote Optocht als prins mee.

Prince
De nieuwe Prins wordt ieder jaar gekozen door een viertal mensen: de oud-prins (Robert van der Meijden), de voorzitter van de OPA’s (Leo Rijkers) en de secretaris (Maaike de Ruijter) en de voorzitter van cv de Kuussegatters (Han zelf). De keuze was unaniem. “Toen de naam van de nieuwe prins ter tafel kwam, waren we er snel uit. Hij is toen naar een bijzondere locatie gelokt en daar heb ik hem gevraagd. Binnen vijf minuten volgde het verlossende antwoord: ‘Ja!’. Ook beide adjudanten, een vriend van de prins en iemand ui de Raad van Elluf, waren direct enthousiast.” Dat geldt ook voor de partners van het trio. Ook zij hebben er volgens Versantvoort heel veel zin in. “Het podium komt straks goed vol te staan”, verklapt de voorzitter van de Kuussegatters. Hij vervolgt: “De prins en zijn gevolg weten dat het geen ‘normaal’ jaar gaat worden. Ze hebben respect voor de maatregelen en snappen heel goed in wat voor situatie we zitten. En ondanks de coronaperikelen zijn ze erg positief”, verzekert Versantvoort. 


Over de nieuwe prins is uiteraard nog niks bekend. Daar wil Versantvoort niet te veel aan veranderen. Desondanks is hij bereid om een paar tips te geven over de identiteit van de prins. “Het is een grensgevalletje, hij zet graag de bloemetjes buiten en is een echte muziekliefhebber. Zijn favoriete muziek? Ja, Prince natuurlijk! Hij is er in ieder geval klaar voor. En oh ja, hij drinkt bier”, lacht Versantvoort.

Carnavalsgevoel
De afgelopen jaren bestonden de Hofzittingen in Veghel uit drie avonden. In verband met de World Cup Driebanden werd er dit jaar afscheid genomen van de donderdagavond. Versantvoort legt uit: “De Koekbouw wordt pas op dinsdag vrijgegeven. Het is organisatorisch niet te doen om alles op tijd af te hebben voor de generale repetitie op woensdagavond. We doen de generale nu op donderdagavond en de eerste Hofzittingsavond op vrijdag. De zaterdag blijft gewoon intact.” Nieuw dit jaar was de matineezondag. Deze werd vorige week echter gecanceld, omdat er te weinig kaarten waren verkocht. Voor Versantvoort is het gissen waarom de kaartverkoop zo stroef liep. “Het was een idee waar we als vereniging al langer mee rondliepen. De doelgroep is iets ouder dan tijdens de Hofzittingen. Het kan zijn dat zij nog wat voorzichtiger zijn in verband met corona.”


Er wordt dit jaar geen Boerenbruidspaar onthuld. De Boerencommissie heeft besloten het anders te doen. Er wordt een alternatief plan bedacht waar de voormalige bruidsparen bij betrokken worden. Dit staat echter los van de Hofzittingen. Ze krijgen een ander podium.

Op zaterdag wordt er wel een Verdienstelijk Veghelaar onthuld. De prinsonthulling is uiteraard op vrijdag rond de klok van 20.00 uur.


Het wegvallen van de zondag mag de pret niet drukken. Op de vrijdag en zaterdag blijft er genoeg te beleven. “Ik ben erg benieuwd naar het optreden van de OMA’s (vrouwen en partners van de OPA’s). Zij hebben nog niet eerder op het podium gestaan. Een unicum dus. Maar het allerbelangrijkste is dat er straks zo’n 450 bezoekers eindelijk weer kunnen genieten van het carnavalsgevoel. Het gevoel dat we al zo’n lange tijd hebben gemist.”

Onrustig
Toen Versantvoort in de zomer van 2020 aantrad als voorzitter van de Veghelse carnavalsvereniging was alles onzeker. Dat is anderhalf jaar later niet veel anders. De Veghelaar heeft als voorzitter nog geen normale carnaval meegemaakt. Toch blijft hij positief. “Alle draaiboeken die er lagen, konden het afgelopen jaar rechtstreeks de prullenbak in. Ik heb bizar veel appjes en telefoontjes gehad de afgelopen tijd. Na elke persconferentie was het raak. Ik heb altijd geprobeerd de moed erin te houden en mensen enthousiast te houden.” Dat lijkt aardig gelukt. Volgens de voorzitter van de Kuussegatters heeft de vereniging een trouwe achterban. “Er is bijna niemand gestopt. Ze zijn wel onrustig, want iedereen wil heel graag aan de gang. Dat begrijp ik natuurlijk goed.”


Twee tenten op de Markt en het geheel omhekken. Een plan waar de Kuussegatters nu aan werken. 

QR-code
Of in 2022 alle carnavalsactiviteiten doorgaan? Versantvoort durft er zijn hand niet voor in het vuur te steken. “We gaan het zien. Kunnen we straks op bezoek bij de verzorgingshuizen of bij de verstandelijk gehandicapten? Ik hoop dat we met de QR-code een eind komen, maar zeker weten doe ik dat niet. Uiteindelijk moet je ook naar jezelf kijken. Als het me niet aanstaat dan ben ik niet te beroerd om dat aan te geven. We gaan zoveel als mogelijk met de QR-code werken. Als de regels zo blijven dan kan er een heleboel. De Markt willen we dan bijvoorbeeld omhekken net zoals tijdens Heel Veghel Zingt Mee. Dat werkte prima. Bij binnenkomst wordt de QR-code gescand en dan kom je op een soort festivalterrein terecht met twee tenten. De jeugd, alles onder de 18 jaar, willen we ook naar de Markt trekken (De Stapperij waar voorheen activiteiten voor de jeugd werden georganiseerd is dicht, red.). Verder wil ik de samenwerking zoeken met verengingen als Jong Vudel en De Skoefels. Het terrein moet overigens wel gratis toegankelijk zijn. Carnaval is immers van ons allemaal.”

‘We gaan zoveel als mogelijk met de QR-code werken.’


De optocht blijft een heikel punt. De QR-code controleren van het publiek langs de weg is natuurlijk niet te doen weet ook Versantvoort. “Er heerst vermoedelijk tot het laatste moment onzekerheid. Dat geeft ook niet, het hoort er nu eenmaal bij. We kunnen snel schakelen en we gaan er alles aan doen om de optocht door te laten gaan. Daarom wil ik alle wagenbouwers bij dezen oproepen om de moed erin te houden. Blijf bouwen.”


Of de Grote Optocht dit jaar doorgaat? De QR-code controleren langs de weg lijkt onmogelijk.

Nieuw draaiboek
Terug naar de Hofzittingen van vrijdag 19 en zaterdag 20 november. Vrijdag 12 november staat er nog een persconferentie op de planning. “Dat wordt spannend. Als we er een geplaceerd evenement van moeten maken met de inachtneming van de anderhalve meter dan kan de afterparty onmogelijk doorgaan. Verder wil ik er eigenlijk nog niet te veel over nadenken. Mochten de regels worden aangescherpt, zullen we weer een nieuw draaiboek moeten maken”, besluit Versantvoort.

Meer informatie over de Hofzittingen is te vinden op: www.kuussegatters.nl.

Han was zelf in 2019 Prins Carnaval. Hij maakte de voorlopig laatste Grote Optocht als prins mee.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant