Foto: Ad van de Graaf

‘Dienstbaar zijn is grote eer voor het gilde’

  •   keer gelezen

Het is al even geleden, maar Michel van Lieshout herinnert zich nog prima hoe enthousiast zijn oudste zoon op een dag thuiskwam uit school. De reden: het Veghelse Sint Barbaragilde had een presentatie verzorgd en hij wilde lid worden. Intussen zijn we heel wat jaren verder en zijn zowel de oudste als de jongste zoon én Michel zelf lid van het gilde.

Michel is in het dagelijks leven eigenaar van een interieurbouwbedrijf. Toegegeven, de productie van maatwerk kantoorinrichtingen, badkamermeubels en sauna’s (een van zijn specialiteiten) neemt veel tijd in beslag. Niettemin is maandagavond steevast ‘gildeavond’ in Michels agenda. “Terwijl ik het lid worden in het begin afhield”, vertelt Michel. “Ja, ik bracht en haalde onze jongens, maar daarmee was voor mij wel gezegend. Bovendien: wat had ik bij zo’n eliteclub te zoeken?” Maar staande deken Ruud Eekhof (rechts op de foto) hield aan - en Michel ging overstag. Lachend: “Elitair bleek het zeker niet te zijn, het gilde is gezellige club mensen. Dat spreekt me zo aan: de saamhorigheid.”

Kans op Europese titel
Michel begon als aspirant, werd al snel adjudant van koning Paul Wonders en schoot zich in het derde jaar zelf tot koning. “Daar was menigeen best jaloers op, want het was precies in het jaar van het Europees Schutters Treffen. Of ik graag Europese gildekoning was geworden? Natuurlijk is het een grote eer, maar als zzp’er met een gezin heb ik helemaal geen tijd om heel Europa door te reizen en op audiëntie te gaan bij de Paus. Trouwens, ik stond tijdens het EST naast de baan waar de Erpse koning schoot, en die dacht er precies hetzelfde over.”

Dienstbaar karakter
Geheel in lijn met de historie van het gildewezen (waarin gildes dienstbaar zijn aan de bevolking) is het Sint Barbaragilde bij tal van maatschappelijke activiteiten vertegenwoordigd. Michel: “Er zijn gildeleden actief tijdens de Veghelse Vaderdag Vlooienmarkt, bij de ijsbaan op de Markt, bij uitvaarten, enzovoorts. Vorige maand was het gilde present toen de 101e Airbornedivisie in Veghel was, heel mooi. Het dienstbare karakter is nog steeds een grote eer voor het gilde.” Of hij het gilde nog zou kunnen missen? Daarop antwoordt Michel nuchter. “Natuurlijk kan dat. We zijn ook het coronajaar 2020 doorgekomen met veel minder activiteiten. Sowieso staan mijn gezin en mijn bedrijf op plaats één en twee. Maar inderdaad, al snel daarna volgt het gilde.”

Meer berichten