Het buitenzwembad moet grondig gerenoveerd worden.
Het buitenzwembad moet grondig gerenoveerd worden.

Burgerpanel wil ‘openlucht’ het liefst behouden, maar wie gaat dat betalen?

Algemeen 1.025 keer gelezen

VEGHEL | De discussie over het voortbestaan van het buitenzwembad, gelegen op het Prins Willem Alexander Sportpark, laait de laatste weken steeds verder op. De actiegroep ‘Buitenbad open’ zette het onlangs op de politieke agenda, terwijl Blauw Geel-voorzitter Edwin van den Boom in de Stadskrant Veghel liet optekenen dat hij weinig toekomst ziet in het zwembad. Ook vanuit de politiek sijpelen er signalen door dat de toekomst van het buitenzwembad inderdaad aan een zijden draadje hangt.

Stadskrant Veghel schakelde TipVeghel in en vroeg het burgerpanel naar hun mening over het buitenzwembad.

Onmisbaar
Sinds 1968 heeft Veghel een buitenbad, ook wel ‘openlucht’ genoemd. Momenteel staat het buitenbad op de nominatie om gesloopt te worden. Dat komt omdat het verouderd is en er geld nodig is om het zwembad te renoveren. Dat is de crux. Het zwembad is op dit moment eigendom van LACO. Zij lijken echter niet van plan om de renovatie voor hun rekening te nemen.
Het burgerpanel is opvallend uitgesproken over de toekomst van het buitenzwembad. 84 procent van de respondenten vindt het buitenzwembad onmisbaar voor Veghel. 7 procent van de panelleden ziet geen toekomst voor het ‘openlucht’. Dat blijkt uit onderzoek dat TipVeghel in opdracht van de Stadskrant Veghel uitvoerde. De publieke raadpleging werd door ongeveer 600 personen ingevuld.


Het zwembad in de zomer.

“Alstublieft zorg ervoor dat het buitenbad openblijft. Zwemmen in de buitenlucht is goed voor jong en oud en je bent lekker in beweging. Samen met mijn zus maak ik in de zomer elke dag gebruik van het buitenbad. De openingstijden zouden aangepast moeten worden. 18.00 uur sluiten is voor de werkende mens niet ideaal”, schrijft een panellid. Het vraagstuk over het buitenbad roept bij verschillende respondenten emoties op. Zo schrijft iemand: “Een unieke voorziening in Veghel. Het verhoogt de aantrekkelijkheid van Veghel als woonplaats. Dichtbij recreëren is milieuvriendelijk, goed dat daarvoor deze voorziening er is. En denk aan de vele Veghelaren die geen ver-wegvakantie kunnen betalen.”
Veel respondenten vinden dat het zwembad afgebroken moet worden en daarna opnieuw opgebouwd. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan. Of de gemeente bereid is om de portemonnee te trekken, moet nog maar blijken. “Het zou goed zijn als de gemeente een bijdrage levert om het zwembad te behouden. Het is van belang om activiteiten voor kinderen te behouden. Er verdwijnen ook al speelgelegenheden. De gezondheid van kinderen is belangrijk, zij zijn de toekomst van Veghel”, aldus een panellid.

Handschoen
Een collega-panellid hoopt dat diverse partijen aanhaken: “Het buitenbad moet gerenoveerd worden, met investeringen van de gemeente, het bedrijfsleven en andere sportverenigingen. De schouders moeten er samen onder worden gezet. Het kan niet zo zijn dat de politiek alleen moet opdraaien voor de kosten. Verschillende groepen moeten elkaar vinden en samen de handschoen oppakken.”

Crowdfundactie?
12 procent van de deelnemers van het Veghelse burgerpanel is bereid om zelf een eenmalige bijdrage te doen voor het voortbestaan van het buitenbad. Een crowdfundactie wordt daarbij als optie geboden. 43 procent van de respondenten overweegt een donatie, al ligt het wel aan de hoogte van het bedrag.
Er zijn ook mensen die vinden dat dit niet op het bordje van de Veghelaren mag worden gelegd. Zij zijn van mening dat de gemeente het voortouw moet nemen. “Daarvoor betalen we belasting”, merkt een van de ondervraagde panelleden op.


Gaat het buitenbad ooit nog open?

Voorzieningen
Ongeveer de helft is tevreden met het aanbod van voorzieningen. 21 procent vindt het aanbod ‘(ruim) onvoldoende’. Zo schrijft iemand: “De kleedhokjes en toiletten zijn dramatisch slecht. Zit- en ligstoelen, tafels en parasols zijn er te weinig.” Een aantal respondenten vraagt zich af of het bad verwarmd kan worden. Dan zou het ‘meer maanden gebruikt kunnen worden’. Een bezoek aan het buitenbad kost 6.95 euro per persoon (kinderen onder de één mogen gratis naar binnen). Daarnaast zijn er nog diverse abonnementen beschikbaar. 55 procent van het burgerpanel vindt de prijs prima. 34 procent spreekt van een (zeer) hoge prijs.

Oerwoud
Mocht het zwembad verdwijnen dan hebben de panelleden verschillende suggesties over wat er met de ruimte gedaan kan worden. Van padelbanen tot een bowlingbaan en van een AZC tot een grote speeltuin met een kinderboerderij. Of toch een oerwoud?

De complete rapportage, inclusief alle toelichtingen en suggesties, is terug te lezen op www.tipveghel.nl. Daar kun je ook lid worden van het Burgerpanel. Van tijd tot tijd worden deelnemers gevraagd naar hun mening over actuele onderwerpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant