De Laverhof locatie Msg. Bekkershuis in Schijndel.
De Laverhof locatie Msg. Bekkershuis in Schijndel.

GGD luidt noodklok: ‘Eén dode door legionellabesmetting, meer dan tien patiënten in ziekenhuis’

Algemeen 1.908 keer gelezen

VEGHEL | GGD Hart voor Brabant en de gemeente Meierijstad hebben donderdagochtend laten weten dat er meer dan tien legionellabesmetting in Schijndel zijn geregistreerd, daarvan is één patiënt overleden. Het gaat over zeker tien legionellabesmettingen in Schijndel. Vermoedelijk loopt dat aantal de komende dagen nog verder op. De GGD spreekt van een zorgwekkende situatie.

De eerste besmetting is afgelopen maandag waargenomen. Er wordt gezocht naar de bron van de besmettingen. Daarbij kijkt men onder meer naar koeltorens en wasstraten. “Dat is ook de reden waarom we de mensen nu alarmeren. Er wordt door de omgevingsdienst en anderen hard gewerkt om de bron te lokaliseren, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.”

‘Erg veel’
“Het gaat om een opvallende hoeveelheid besmettingen. Daarom trekken we nu aan de bel. Er komen op dit moment nog iedere dag patiënten bij”, aldus Ariene Rietveld, arts infectieziektebestrijding bij de GGD. Rietveld laat weten dat de GGD normaal gesproken zo’n 60 legionellabesmettingen per jaar registreert. “Tien besmettingen in een paar dagen is dus erg veel. Deze snelheid van besmettingen komt niet vaak voor.” Onder de patiënten is gezocht naar overeenkomsten, maar deze zijn nog niet gevonden. “Er is gebleken dat zij niet allemaal op dezelfde plek zijn geweest. Wel wonen ze allemaal in Schijndel”, aldus Rietveld. De patiënten zijn tussen de 60 en 90 jaar. Rietveld vervolgt: “Een legionellabesmetting kan grote gevolgen hebben. Zo’n tien procent van de patiënten, die in het ziekenhuis belanden, overlijdt aan de ziekte.”


De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water in hele kleine druppeltjes (nevel) in de lucht komt, kan iemand de bacterie inademen en besmet raken. Van nature komt de bacterie voor in grond en in water.

Of er bij de besmette mensen en de patiënten in het ziekenhuis een relatie is met corona, is niet bekend.


Besmettingsbron
Bij zorginstelling Laverhof in Schijndel zijn een paar besmettingen geweest. De waterleidingen daar zijn onderzocht en er is geen besmettingsbron gevonden. Volgens Rietveld is het niet waarschijnlijk dat mensen het daar hebben opgelopen. “Vier van de besmette personen wonen in locaties Mgr. Bekkershuis en Servaeshof van Laverhof. Daar zijn de waterleidingen onderzocht. Er zijn geen bacteriën gevonden die legionellose veroorzaken waar de mensen mee besmet zijn. De overige besmette personen hebben geen relatie tot Laverhof.” Van Rooij vult aan: “Mijn eerste prioriteit gaat uit naar het welzijn van onze inwoners. Met betrokken partijen de GGD, het RIVM en de Omgevingsdienst Brabant Noord, zetten we alle middelen in om de bron zo snel mogelijk te achterhalen. Ondertussen gaat mijn medeleven uit naar de getroffenen”, aldus de burgemeester.
De fonteinen in het centrum van Schijndel zijn uitgezet. Volgens de GGD zijn daar vooral besmettingen te traceren.


Klachten die kunnen optreden na een besmetting met legionella zijn: hoge koorts, koude rillingen, verward, soms wat kortademig, soms last van braken en diarree. Met name ouderen worden ziek van een besmetting van legionella. Mensen met een slechte gezondheid, mensen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt en rokers hebben ook een grotere kans om ziek te worden. Sommige klachten lijken op een infectie door het coronavirus.


GGD Hart voor Brabant geeft mensen in Schijndel het advies om de boiler de komende tijd iets hoger te zetten en uit te kijken met bijvoorbeeld jacuzzi’s buiten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant