<p>Motorcrosser Lars van Berkel na de zware race in Magescq: &#39;Na afloop ging ik bijna van mezelf af omdat ik zo kapot was.&rsquo; </p>

Motorcrosser Lars van Berkel na de zware race in Magescq: 'Na afloop ging ik bijna van mezelf af omdat ik zo kapot was.’

Lars van Berkel aast op troon: ‘Ik kom steeds dichterbij’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het zijn enerverende weken voor motorcrosser Lars van Berkel. Op het Franse zandkampioenschap gooit hij hoge ogen, maar de ambitieuze Veghelaar wil meer. 

De teleurstelling was enorm toen Lars van Berkel (27) twee weken terug te horen kreeg dat zijn motor te veel lawaai had gemaakt waardoor de Veghelaar zijn derde plaats in rook zag opgaan. Afgelopen zondag zinde Van Berkel in het Fransje dorpje Hossegor op wraak.

0.3 decibel te veel geluid
Van Berkel rijdt dit jaar voor het SR Racing Honda Motoblouz team. Momenteel verblijft de Veghelse motorcrosser veelal in Frankrijk omdat hij meedoet aan het Franse zandkampioenschap. Dat gaat vrij aardig. Twee weken terug dacht Van Berkel zelfs het podium gehaald te hebben. “Sterker nog, ik stond op het podium. Ik was derde geworden en hartstikke tevreden. Achteraf bleek dat mijn motor 0.3 decibel te veel geluid produceerde waardoor ik een tijdstraf kreeg en uiteindelijk vierde werd. Dat was wel even slikken. Je bent in euforische stemming na een superzware race. Ineens krijg je dan zoiets te horen. Dat is een enorme domper.” Van Berkels team heeft protest aangetekend en dat is nog in behandeling. Het kan dus zo zijn dat de Veghelaar alsnog derde wordt.


Lars van Berkel in actie op het zand van Hossegor.

Van Berkel zelf heeft alles allang een plaatsje gegeven. De tevredenheid bleef hangen. “Het was echt een goed weekend. Voor mijn gevoel ben ik gewoon derde geworden. Het was een bijzonder zware wedstrijd. Na afloop ging ik bijna van mezelf af omdat ik zo kapot was. Het is een inspanning van 2.5 uur. Dat vergt veel van een mens.”

Fit
Afgelopen zondag was Van Berkel vastberaden om zijn goede vorm voort te zetten in het Franse dorpje Hossegor. Dat lukte. Van Berkel eindigde op plek twee. “Ik was extra gemotiveerd om het podium te halen. Uiteindelijk is tweede worden achter de zeer ervaren Milko Potisek een geweldig resultaat. Hij is de klassementsleider en heeft drie van de vier races gewonnen. Ik kom wel steeds dichterbij.” Van Berkel profileert zich meer en meer in Frankrijk. Een overwinning zit er volgens hem dan ook echt in. “Daar gaan we zeker voor. Een zege zou geweldig zijn en niet onmogelijk. Als je tweede kan worden dan kun je ook eerste worden. Ik ben fit en de snelheid is er.”
Klassement technisch staat Van Berkel er goed voor. Met nog drie wedstrijden te gaan staat hij op een derde plek. “Nummer 1 en 2 staan ver voor, maar je weet nooit. Het blijft motorcrossen. Daarin kan van alles gebeuren. Zij kunnen ook foutjes maken of minder presteren dus ik kijk zeker omhoog”, zegt hij vol ambitie. Het is overigens geen toeval dat Van Berkel goed presteert op het Franse zandkampioenschap. “Ik ben altijd goed geweest in het zand. Ik ben sowieso een duursporter. De races die ik nu rij duren 2.5 uur en Le Touquet zelfs 3 uur. Dat is me op het lijf geschreven”, legt de 27-jarige Veghelaar uit.

Jeffrey Herlings
Een paar weken terug werd Jeffrey Herlings op glansrijke wijze wereldkampioen in de MXGP-klasse. Na een seizoen met diverse tegenslagen sloot Herlings het WK motorcross af in supervorm. In Mantova deed hij wat hij moest doen om wereldkampioen te worden: beide manches winnen. Van Berkel zat thuis voor de buis te juichen voor Herlings die hij goed kent. “Geweldig. In de allerlaatste manche de wereldtitel veiligstellen en dat op zo’n overtuigende manier. Grote klasse”, vindt Van Berkel. Van jaloezie is dan ook geen sprake. “Nee, deze jongen is buitencategorie. Tijdens die laatste wedstrijd zat ik echt als fan te kijken. Het moet ongelofelijk stressvol voor Jeffrey zijn geweest. Het is voor de sport mooi dat hij wereldkampioen is geworden en zoveel aandacht heeft gekregen. Voor een leek is het best moeilijk voor te stellen hoe zwaar motorcrossen is. Het is veel meer dan ‘een beetje motorrijden’.”

Punten sprokkelen 
Zelf heeft Van Berkel in het verleden ook een aantal punten behaald in de MXGP. Als het goed is keert hij later dit jaar terug om een aantal wedstrijden te gaan rijden in de MXGP, toch een beetje de Formule 1 van de motorsport. “Dat is zeker de bedoeling. Dan ga ik proberen om punten te sprokkelen en lekker te crossen. Een Grand Prix overwinning is denk ik nog iets te hoog gegrepen. Voor nu ligt de focus op het Frans zandkampioenschap. Het vertrouwen is er dus wie weet zit er nog een overwinning in”, besluit Van Berkel.

De volgende race in het Frans zandkampioenschap is op zondag 9 januari. Het kampioenschap wordt op zondag 30 januari afgesloten met de beroemde strandrace Le Touquet. 

Meer berichten