Alle appartementen hebben een woonkamer met open keuken, één of twee slaapkamers, een badkamer met douche en een terras of balkon.
Alle appartementen hebben een woonkamer met open keuken, één of twee slaapkamers, een badkamer met douche en een terras of balkon.

Nieuwe appartementen op de plek van de Johanneskerk: ‘Samen wonen, leven en zorgen’

Algemeen 1.951 keer gelezen

VEGHEL | Op de plek van de voormalige Johanneskerk worden 23 huurappartementen gebouwd. De Johannes, zoals het nieuwe appartementencomplex gaat heten, is er voor mensen die zelfstandig willen wonen met thuiszorg of huishoudelijke hulp van BrabantZorg. “In De Johannes staat samen leven, samen wonen en samen zorgen centraal”, aldus Inge van Eekelen, regiomanager van BrabantZorg.

De sociale huurappartementen op de hoek van de Van Diemenstraat en de Hiddes de Friesstraat in Veghel-Zuid zijn bestemd voor mensen met een zorgvraag die zelfstandig willen wonen. Zowel jonge als oude mensen met een zorgvraag komen in aanmerking voor de appartementen. Ze moeten wel al thuiszorg of huishoudelijke hulp van BrabantZorg gebruiken of bereid zijn die af te gaan nemen. Maarten Coolen, regiomanager bij BrabantZorg, vertelt dat het een bijzonder project is. “We zien dat de huidige generatie ouderen langer de regie over hun leven wil behouden. Daarom gaan we het in De Johannes anders doen dan normaal. Ons grote doel is dat bewoners van De Johannes elkaar gaan ondersteunen en wat voor elkaar gaan betekenen. Dat kan op sociaal-maatschappelijk vlak, maar ook door voor elkaar te zorgen. Op die manier behouden ze langer hun zelfstandigheid en eigen regie.” 


Bewoners gaan in het ideaalbeeld gebruik maken van elkaars kennis, kunde, talenten, mogelijkheden en gezelschap. Coolen vervolgt: “We geloven in de kracht en het talent van mensen en dat mensen de behoefte hebben om wat voor elkaar te kunnen betekenen. Daarom zijn de bewoners straks zelf verantwoordelijk voor de gemeenschappelijke tuin en de gezamenlijke activiteiten in de ontmoetingsruimte. Hierdoor wordt wonen gezelliger, actiever en leuker”, hoopt hij.

‘Bewoners hebben de lead’
Het zorgen voor elkaar kan op verschillende manieren. Van Eekelen: “Je moet zorg in het breedste zin van het woord zien. Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen of het helpen bij digitale problemen. Het gaat dus niet om het toedienen van medicatie of het aan- en uitkleden. We hopen dat de bewoners elkaar gaan helpen, maar ook voor de buurtbewoners en organisaties uit de buurt ligt daar een belangrijke rol. Vanuit BrabantZorg faciliteren we dat die interactie op gang komt.” De bewoners bepalen zelf wat er nodig is om invulling te geven aan het ‘samen wonen, samen leven, samen zorgen concept’. Dat kan gaan over het schoonmaken van scootmobielen, tot het repareren van fietsen en van een fysio inloopspreekuur tot een gezamenlijk eetpunt. Coolen: “Bewoners hebben de lead. Wij gaan niet voor mensen bedenken wat ze nodig hebben. De bewoners kunnen zelf aangeven wat ze nodig denken te hebben. De invulling van de ontmoetingsruimte en de diverse gezamenlijke voorzieningen ligt dus bij de toekomstige bewoners.”

Energiezuinig
Johan Loeffen (BrabantWonen): “Alle appartementen zijn ruim 60m2, hebben een woonkamer met open keuken, één of twee slaapkamers, een badkamer met douche, een terras of balkon en een eigen buitenberging. Er komt een eigen parkeerterrein. De appartementen zijn nul-op-de-meter-woningen. Dat betekent dat ze zeer energiezuinig zijn.”


Bewoners krijgen een huurcontract van BrabantWonen. De kale huurprijs van de appartementen is 633,24 euro per maand. Daarnaast betalen ze 55 euro per maand aan Energieprestatievergoeding (EPV). De servicekosten zijn nog niet bekend, maar komen op ongeveer 35 euro uit.

Interesse in wonen op De Johannes? Neem contact op met Diana Bevers (0610298554) of met Hanneke Janssen (0657112310) van BrabantZorg. Dat kan ook per mail: zorgbemiddeling.wonenmeierijstad@brabantzorg.eu.
Samenwerkingspartners die willen aansluiten kunnen zich melden via: secretariaat.regiomeierijstad@brabantzorg.eu.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant