Uit GGD-cijfers blijkt dat het aantal ‘gelegenheidsdrinkers’ in Meierijstad vrij hoog ligt.
Uit GGD-cijfers blijkt dat het aantal ‘gelegenheidsdrinkers’ in Meierijstad vrij hoog ligt.

Meierijstad kent veel ‘zware drinkers’, Erp spant de kroon

Algemeen 5.796 keer gelezen

ERP | De zwaarste drinkers in de gemeente Meierijstad wonen in Erp. Uit GGD-cijfers van het jaar 2020 blijkt dat het aantal ‘gelegenheidsdrinkers’ (minstens een keer in de week zes glazen alcohol voor mannen of vier glazen voor vrouwen) in Meierijstad een stuk hoger ligt dan in de rest van de 23 gemeenten van GGD-regio Hart voor Brabant: 14 procent tegenover 11 procent. In Erp spant men de kroon. Hier mag maar liefst 26 procent van de volwassenen zich een ‘zware drinker’ noemen.

Wat verder opvalt is de alcoholconsumptie van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. “33 procent van de jongeren heeft in de afgelopen vier weken alcohol gedronken, terwijl de meeste van deze jongeren dat dus eigenlijk niet mogen. 27 procent van de jongeren zijn binge drinkers, dat zijn jongeren die op een avond meer dan vijf glazen alcohol drinken”, legt Linda van Tilburg, onderzoeker van de GGD Hart voor Brabant, uit. Deze cijfers wijken niet veel af van andere gemeenten in de regio. 58 procent van de drinkende jongeren denkt dat hun ouders alcoholgebruik goed vinden.

Obesitas
De politiek werd vorige week bijgepraat door de GGD. Naast het alcoholgebruik ging het ook over mensen met overgewicht. De GGD sprak tijdens een beeldvormende avond haar zorg uit over het aantal mensen met overgewicht. Dat is opvallend, want de gemeente heeft allerlei projecten in het leven ingeroepen om overgewicht tegen te gaan. Toch blijkt uit cijfers van de GGD dat het niet veel heeft opgeleverd. “Het aantal volwassenen in Meierijstad met overgewicht is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. In 2016 was dat 47 procent, in 2020 steeg dat percentage naar 49. Hiervan heeft 14 procent extreem overgewicht, ook wel bekend als obesitas.” Het aantal ouderen met overgewicht (65+) daalde licht van 62 naar 60 procent. Bij jongeren (12-18 jaar) bleef dat nagenoeg gelijk. “Dat betekent dus dat bijna de helft van de volwassenen in Meierijstad overgewicht heeft. Onder de ouderen is dat zelfs nog meer. Mannen scoren overigens het hoogst op het punt overgewicht, terwijl het aantal obesitasgevallen bij vrouwen weer hoger ligt”, verduidelijkt Van Tilburg. De raadsleden waren dan ook kritisch op het resultaat van projecten zoals JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en MGS (Meierijstad Gezond Sportief). Van Tilburg counterde deze opvatting: “Je kan je ook afvragen of het overgewicht onder inwoners niet veel hoger was geweest als die acties er niet waren geweest”, aldus de GGD-onderzoeker.


Het aantal rokers in de gemeente Meierijstad loopt gestaag terug. Hieronder een overzicht:
-         Jongeren die roken: 1 procent (in 2016 was dat 2 procent).
-         Volwassenen die roken: 16 procent (in 2016 was dat 21 procent)
-         Ouderen die roken: 10 procent (in 2016 was dat 11 procent).


Fastfoodketens
Hoe het komt dat veel mensen te kampen hebben met overgewicht is gissen. Karin Hilverts, projectleider gezondheid bij Meierijstad: “Denk aan fastfoodketens en het ongezonde voedsel op ooghoogte in de supermarkt. Het zijn vooral externe factoren die een rol spelen.” Samen met de GGD gaat de gemeente aan de slag met het verhaal achter overgewicht. Overgewicht kan namelijk meerdere oorzaken hebben, zoals gebruik van medicijnen, depressiviteit of sociale factoren. Er zijn ook aandoeningen die een nadelige invloed hebben op het bewegings- of voedingspatroon, zoals chronische ziekten, dyspnoe, gewrichtspijn of neurologische aandoeningen.

Het drugsgebruik in de gemeente
De GGD meldt dat in 2019 gemiddeld 3 procent van de jongeren in Meierijstad in de afgelopen vier weken drugs heeft gebruikt. In 2016 was dat nog 2 procent. Het gaat voornamelijk om hasj en wiet.
Opvallend is dat 46 procent van de volwassen het ‘normaal’ vindt als iemand af en toe softdrugs gebruikt. Bij harddrugs ligt dat percentage op 16 procent. Momenteel loopt er een onderzoek naar het drugsgebruik onder jongvolwassenen in Meierijstad. Via www.trippenofskippen.nl kan je de vragenlijst invullen als je tussen de 16 en 27 jaar oud bent.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant