Foto: Bianca van den Broek

‘Triatlon zorgt voor mentale ontspanning’

  •   keer gelezen

VEGHEL | In het dagelijks leven is Rob Beks advocaat en helpt hij klanten bij juridische uitdagingen. Maar als de oprichter/eigenaar van Beks Advocaten tijd over heeft, stapt hij graag op de fiets. Of duikt hij in het water. Oké, én hardlopen is een grote hobby. Je voelt hem al aan: Robs passie is het lopen van (halve) triatlons. 

Toen in de jaren zeventig het fenomeen triatlon in Hawaii de kop opstak, ontstond er wereldwijd respect voor deze extreme vorm van sport. Want vier kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan ook nog een marathon lopen – dat is alleen weggelegd voor de echte sportfanaten.

Bucket list
Voor Rob kwamen met het ontstaan van de triatlon drie hobby’s bij elkaar. “Ik heb vroeger fanatiek gezwommen, in mijn studietijd ben ik gaan hardlopen en fietsen vond ik altijd al leuk. Ik loop al jaren met het idee om eens een triatlon te voltooien. Twee jaar geleden, op mijn 55e, besloot ik dat het tijd werd om wat dingen van mijn bucket list te strepen. Het is heel leuk om drie verschillende sporten te beoefenen, die op zo’n mooie manier met elkaar verenigbaar zijn.”
Rob hervatte zijn zwemtraining en pakte steeds vaker de fiets naar kantoor. “Of ik ging hardlopen. Bij de inrichting van ons nieuwe kantoor in Veghel, medio 2021, heb ik een douche laten bouwen, dus ik kan me voor werktijd helemaal uitleven. In juni van dit jaar heb ik mijn eerste halve triatlon voltooid. Vanwege corona was het een individuele, waarbij ik zelf de route heb uitgezet. Mijn tijd? 6 uur en 24 minuten. Geen wereldtijd misschien, maar ik ben er toch trots op.”

Mentale ontspanning
IJs en weder dienende gaat Rob zijn eigen tijd komend jaar aanvallen. Toch gaat zijn beleving verder dan alleen het sportieve. Zo beleeft hij zijn trainingen vaak als vorm van ontspanning. “Soms ben je vooral met je tijd of techniek bezig. Maar een andere keer, bijvoorbeeld tijdens een rustige duurloop met een groepje sporters, geniet ik volop van de natuur om me heen. Mijn werk loslaten is geen doel op zich, maar tijdens het sporten gebeurt het vanzelf. Die mentale ontspanning is heel fijn.”
Het summum in trialtonland is de Ironman op Hawaii, maar dat is voor Rob geen stip op de horizon. “Daar moet je zó veel voor doen en laten, alleen al de kwalificatiecriteria zijn erg streng. De sfeer moet er onbeschrijflijk zijn, maar voor mij is Hawaii geen doel. Ik ga eerst eens werken aan een verbetering van mijn eigen tijd.”

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten