Jari Vogels heeft slimme camera’s ontwikkeld die informatie geven over varkens.
Jari Vogels heeft slimme camera’s ontwikkeld die informatie geven over varkens.

Erpenaar maakt leven van varkens aangenamer

Algemeen 4.020 keer gelezen

ERP | Nieuwe camera- en lichttechnieken om het leven van varkens aangenamer te maken. Dit idee van Jari Vogels krijgt een stimuleringssubsidie van de provincie. De Erpenaar heeft slimme camera’s ontwikkeld die de boer een schat aan informatie geven over zijn varkens. 

Varkens zijn net als mensen. Gevoelig voor stress en je hebt er heel af en toe een kreng of een echte rotzak bij. Slimme camera’s die nu al het gedrag van grote groepen mensen kunnen analyseren, blijken ook hun nut te bewijzen in de varkensstal. Nieuwe lichttechnieken helpen om het gedrag en de gemoedstoestand van varkens positief te beïnvloeden. Samen met al bestaande technieken voor klimaat, voer en huisvesting, gaan de slimme camera- en lichttechnieken van Jari Vogels het leven van varkens aangenamer maken. Jari Vogels (26) kreeg een stimuleringssubsidie voor zijn innovatieve startup.
Vogels, afgestudeerd fiscaal econoom, ontdekte na zijn studie dat techniek hem eigenlijk veel meer interesseert. Hij verdiepte zich in de toepassing van nieuwe camera- en lichttechnieken voor de varkenshouderij en gebruikte de stal van zijn vader als R&D afdeling. Met succes. Overal in de stal van zijn vader hangen nu slimme camera’s die het gedrag van de varkens 24 uur per dag vastleggen. Varkens kunnen voortaan continu vanaf een afstand worden gecontroleerd.

Pestgedrag
Varkens die ongemak ervaren laten ander gedrag zien dan vitale, tevreden dieren. Hetzelfde geldt voor varkens met een opkomend griepje en voor varkens met pestgedrag. Ongemak, gekwakkel en vervelend gedrag in de groep veroorzaak afwijkend gedrag. Boeren kunnen de varkens in zo’n geval controleren, technische problemen oplossen en kwakkelende dieren extra zorg en ondersteuning bieden. Varkens met probleemgedrag worden apart gezet. In de toekomst is het zelfs mogelijk om individuele varkens te herkennen op basis van gezichtsherkenning.
Jari Vogels combineert zijn licht- en cameratechnieken met de toepassing van wifi en van betaalbare, draadloze sensoren. Overal in de stal meten sensoren CO2, ammoniak en luchtvochtigheid. In combinatie met cameratechnieken, levert het een schat aan informatie die boeren kunnen gebruiken om het de dieren meer naar hun zin te maken.
Een kijkje nemen in de stallen van Jan Vogels kan via www.varkenshotel.com/kijk-live-in-de-stal..

Lees het complete artikel woensdag in Stadskrant Veghel

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant