Helma Huijsmans is teammanager in het door corona zwaar getroffen Simeonshof.
Helma Huijsmans is teammanager in het door corona zwaar getroffen Simeonshof. Foto: Ad van de Graaf

Druk in verpleeghuizen neemt toe: ‘De rek is er volledig uit’

Gezondheid 2.621 keer gelezen

ERP | Er wordt keihard gewerkt in de verschillende verpleeghuizen van BrabantZorg. Al twee jaar is de werkdruk door de coronapandemie heel hoog. Helma Huijsmans is al jaren teammanager bij Simeonshof in Erp. Ze weet één ding zeker: “Wij gaan nooit meer dicht”, verzekert ze.

Moe zijn de medewerkers in de verpleeghuizen van BrabantZorg. De zware diensten, de dubbele shifts, trieste verhalen en de onzekerheid over de zoveelste coronagolf vreet aan de zorgverleners. Maarten Coolen, regiomanager bij BrabantZorg, ziet dat de dienstroosters met pijn en moeite worden ingevuld. “De rek is er volledig uit”, vertelt hij. Na een hectische eerste en tweede golf nam de druk in de zomer wat af, maar inmiddels is de werkdruk weer enorm. “We zien nu dat er veel meer medewerkers besmet raken en dus uitvallen. Dat geldt voor zowel de werknemers in de verpleeghuizen als de thuiszorg. Binnen ons verplegend personeel ligt het ziekteverzuim boven de tien procent. Dat is buitengewoon hoog. Nieuw personeel is bijna niet aan te komen. De werkdruk is daarom gigantisch.” Toch weet BrabantZorg de zorg te garanderen. Coolen legt uit hoe de ziektegevallen binnen de organisatie worden opgevangen. “We zetten andere disciplines in. Mensen uit het welzijn houden toezicht in de huiskamers en het behandelteam, denk hierbij aan fysiotherapeuten en ergotherapeuten, ondersteunt in de zorg.” 

‘Angst, bezorgdheid en verdriet’
Coolen heeft ontzettend veel waardering voor alle BrabantZorgers die weekenden opzeggen, diensten overnemen en dubbele shifts draaien. “Het is bewonderenswaardig hoe hard er gewerkt wordt. De druk op het personeel is groter dan een jaar geleden, maar toen we onlangs mochten gaan boosteren hebben alle bewoners binnen een week tijd een boosterprik gehad. Mooi om te zien dat er dan toch weer vereende krachten vrijkomen.” De toenemende werkdruk zien ze bij BrabantZorg vooral terug na een coronagolf. Coolen vervolgt: “Midden in zo’n golf zetten we samen de schouders eronder. In de periode daarna volgt dan een klap. Daar maken wij ons wel zorgen over.” BrabantZorg heeft daarom een organisatie in de arm genomen om gesprekken te voeren met de medewerkers.

Nazorg
Huijsmans is blij met de nazorg. “Er zijn bijeenkomsten voor medewerkers geweest om te praten over wat corona met ze gedaan heeft. Die begeleiding is erg belangrijk. Toen corona dit najaar weer opspeelde, merkte je dat het toch dieper zat dan sommige medewerkers dachten. De pijn, het verdriet en de druk van de eerste golf kwamen keihard terug. Veel collega’s waren bang dat we weer dicht moesten. We hebben ze gerust moeten stellen. Een complete sluiting is onmenselijk. Dat gaan we nooit meer doen.”

Het volledige uitgebreide interview is woensdag te lezen in Stadskrant Veghel.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant