<p>Jules Heerkens in zijn werkplaats in Heeswijk-Dinther.</p>

Jules Heerkens in zijn werkplaats in Heeswijk-Dinther.

(Foto: Ad van de Graaf)

Jules ‘Woods’ is dé specialist in oud hout: ‘Oud hout is mooier dan nieuw hout’

  •   keer gelezen

HEESWIJK-DINTHER | Als klein kind was Jules Heerkens uit Heeswijk-Dinther veelal te vinden in de woonwinkel van zijn ouders. “De werkplaats was mijn favoriete plek. Hier is mijn voorliefde voor hout, ambacht en duurzaamheid ontstaan”, legt hij uit. De magie om hout opnieuw te gebruiken vindt Jules betoverend. “Oud hout draagt een verleden met zich mee waardoor het mooier dan nieuw hout is.”

Het hout bewerken doe je zelf. Schuurpapiertje eroverheen en klaar?
Het hout moet inderdaad plank voor plank bewerkt worden, hierin zitten uren werk. Wij hanteren twee verschillende houtbewerking technieken, planken worden geborsteld en geschaafd. Het borstel proces wordt doormiddel van een bostelmachine gedaan, hierdoor blijft een plank zijn originele oude uitstraling houden. We schaven een dun laagje van het hout af, hierdoor ontstaat een gladde afwerking. Het hout blijft zijn oude uitstraling behouden.

Hoort oud hout niet thuis in de open haard?
Absoluut niet! Oud hout heeft zoveel karakter het wordt in veel interieurs verwerkt van wandplank tot vloer. Het is juist heel bijzonder om oud hout te hergebruiken, ik vind het bijzonder dat dit hout een tweede leven krijgt. Het draagt bij aan het milieu en het voelt goed om te weten dat ik hieraan duurzaam bijdraag.

Je bent op zoek naar hout met historie. Waar vind je dat?
Het is een hele zoektocht geweest om de juiste inkoopadressen te vinden. Uiteindelijk bouw je een netwerk op en kom je steeds dichterbij de bron.
Ik koop oud eiken wagonplanken in Frankrijk. Ik heb ook nog andere inkoop adressen in België en Nederland, hier koop ik ook oud eiken in. Dit hout wordt verzameld door heel Europa en is 100-300 jaar oud. Het hout komt vrij wanneer boerderijen en schuren worden gesloopt.


Jules Heerkens.

Wat is de charme van (oud) hout?
Iedere plank is echt te herkennen aan de herkomst. Je ziet aan de uitstraling van hout of het voor binnen of buitengebruik is geweest. Planken hebben soms nog oude originele houtverbindingen.
Oud hout heeft een uitstraling wat niet na te maken is. De kleur en de structuur van het hout heeft ontzettend veel karakter.

En in de toekomst wil je natuurlijk net iets groter worden dan Hedi, het succesvolle bedrijf van je ouders?
Het is een droom om in de toekomst een grote loods te hebben met een mega voorraad. Ik wil ook graag oud eiken balken aan mijn assortiment toevoegen, dan is mijn totaal plaatje compleet.
Groter worden dan Hedi is absoluut geen vereiste, maar als het zo uitkomt dan heb ik goede zaken gedaan.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Meer berichten