<p>Een speeltuin aan de Donauring werd in brand gestoken tijdens oud en nieuw.</p>

Een speeltuin aan de Donauring werd in brand gestoken tijdens oud en nieuw.

(Foto: )

Politie over oud en nieuw: druk, maar geen escalaties

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een drukke nacht, met veel meldingen van overlast, maar gelukkig geen extreme escalaties. Zo omschrijft eenheidschef Wilbert Paulissen van de politie Oost-Brabant oud en nieuw dit jaar.

In de regio heeft de jaarwisseling volgens de politie geleid tot een aantal incidenten. In Erp werd een 16-jarige jongen kort na de jaarwisseling aangehouden voor bedreiging en belediging van agenten op de Erptse Heuvelberg. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig en trapte hij een agente tegen het gezicht. Zij liep daardoor lichte verwondingen aan haar gelaat op. De agente deed aangifte tegen hem. De verdachte zat enige tijd vast en is uitgebreid gehoord over de zaak. Inmiddels is hij weer op vrije voeten.
De brandweer moest tijdens de jaarwisseling uitrukken voor een speeltuin in brand aan de Donauring in Veghel. Jongeren hadden met vuurwerk en kannen benzine de speeltuin in brand gestoken.
De politie moest op oudjaarsavond uitrukken voor een vechtpartij tussen jongeren aan de Stationsstraat. De politie heeft vuurwerk van een man in beslag genomen en zijn gegevens genoteerd.

‘We waren goed geprepareerd’
Eenheidschef Wilbert Paulissen kijkt terug op een drukke nacht: “Veel meldingen van overlast, maar we waren goed geprepareerd en waren er snel bij. Dat heeft er aan bijgedragen dat mijn collega’s en andere hulpverleners relatief veilig huiswaarts konden keren.”
Minister Ferd Grapperhaus noemt het ‘verschrikkelijk en tegelijk misdadig dat opnieuw hulpverleners op diverse plekken in het land gewelddadig zijn gehinderd in hun werk en met veel gevaarzetting zijn bekogeld met explosieven en stenen’.

Miljoenen
Het tijdelijk vuurwerkverbod had het kabinet net als voorgaande jaarwisseling ingesteld om de zorg te ontlasten nu met corona. Hoewel er desondanks voor vele miljoenen de lucht inging, is de eerste indruk van de spoedeisende hulpdiensten van de ziekenhuizen en het Oogziekenhuis in Rotterdam is dat het vuurwerkverbod ook deze Oud & Nieuw heeft bijgedragen aan minder druk op de zorg. Precieze cijfers over de jaarwisseling van verschillende hulpdiensten, politie en het Openbaar Ministerie worden nu verzameld. De verwachting is dat rapportages met het totaalbeeld in de eerste helft van januari naar de Tweede Kamer kunnen worden gestuurd.

Meer berichten