<p>Veghelaar Jelle van den Berk wil deze zomer op één dag 65 keer de Camerig beklimmen.</p>

Veghelaar Jelle van den Berk wil deze zomer op één dag 65 keer de Camerig beklimmen.

(Foto:)

Jelle fietst 8.848 hoogtemeters voor doodzieke vriend: ‘Een loodzware opgave, maar ik wil iets doen’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Veghelaar Jelle van den Berk wil deze zomer op één dag 65 keer de populaire Limburgse heuvel de Camerig beklimmen. Met deze heroïsche fietstocht van naar verwachting zo’n 18 uur wil hij geld ophalen voor het KWF. “In oktober is bij mijn beste vriend Gijs voor de tweede keer een agressieve hersentumor ontdekt. Met deze actie wil ik hem steunen en kracht geven. Het wordt een loodzware opgave, maar ik wil per se iets doen”, aldus Van den Berk (39). 

Machteloos, zo voelde Van den Berk zich toen zijn maatje Gijs vorig jaar oktober ineens ziek werd. De hersentumor waar hij acht jaar geleden al stevig voor in behandeling was geweest, was ineens weer terug. Van den Berk zucht: “Het noodlot sloeg wéér toe. Na een spoedopname, een lange en spannende operatie is de tumor zo goed als mogelijk verwijderd. Het leek er eerst op dat verdere behandeling geen zin meer zou hebben, maar na veel zoeken, gesprekken en ziekenhuisafspraken is Gijs nu in Rotterdam onder behandeling. Ze zijn inmiddels gestart met een traject van bijna 40(!) weken van bestralingen en chemokuren.” 


Jelle van den Berk staat voor een loodzware opgave.

Sinds een dikke vijftien jaar zijn Gijs en Jelle twee handen op één buik. Ze leerden elkaar kennen tijdens het badmintonnen en inmiddels zijn beide gezinnen goed bevriend. “Gijs is mijn beste vriend. We kennen elkaar door en door en staan dag en nacht voor elkaar klaar. Onze vrouwen zijn ook minstens zo goed bevriend geraakt en de kinderen spelen graag met elkaar. Gijs en zijn vrouw hebben twee kinderen van 8 en 10 jaar. Dat maakt de hele situatie nog heftiger.” 

Verdrietig
Toen Jelle werd geconfronteerd met het slechte nieuws was het even stil in huize Van den Berk. ‘Niet weer’, dacht Jelle. Toch probeert hij alle ellende nu om te zetten naar iets positiefs. “Ik was enorm verdrietig en werd overvallen door een gevoel van machteloosheid. Dat heb ik uiteindelijk omgezet in een sterke intrinsieke motivatie voor mijn missie voor 2022. Ik ga een Everesting doen om daarmee steun en respect te tonen naar Gijs en geld op te halen voor het KWF.”

8.848 hoogtemeters
Een Everesting is 8.848 hoogtemeters maken door een klim net zo vaak op en af te rijden tot je het aantal hoogtemeters van de mythische Mount Everest (hoogte: 8.848 meter) hebt gehaald. De regels zijn eenvoudig: één klim en één rit. Dus korte pauzes zijn toegestaan maar een powernapje is uit den boze. Van den Berk: “Ik ben deze actie op persoonlijke titel gestart en ga de Everesting dus ook alleen doen. Ik ga wel een aantal mensen benaderen om mee af te reizen naar Limburg voor ondersteuning zoals het aanmoedigen, aangeven van een bidon of een reep, afstrepen van iedere klim en mogelijk dat iemand een of twee keer bereid is om mee naar boven te fietsen. Die mentale steun ga ik waarschijnlijk hard nodig hebben.” Jelle heeft uitgerekend dat hij de Camerig zo’n 65 keer moet trotseren om de benodigde hoogtemeters te halen. Een Alpenreus uitzoeken had het een stukje eenvoudiger gemaakt. De keuze voor Limburg is echter een bewuste. “Ik hoop dat Gijs fit genoeg is om even te komen kijken. Dat zou het voor mij helemaal afmaken en het geeft ongetwijfeld een enorme boost.”


Jelle volgt momenteel een strak trainingsschema.

Everesting
Op basis van voldoende daglicht, redelijke kans op goed weer en voldoende tijd om te trainen richt Jelle zich op het rijden van de Everesting in de tweede helft van mei of eerste helft van juni. “Omdat ik het alleen doe, ben ik niet gebonden aan een organisatie, vergunning of evenement en kan ik dus een beetje schuiven als dat nodig is vanwege het weer of andere omstandigheden. Ik wil proberen een camper te regelen zodat ik de dag voor de Everesting vast naar Limburg kan rijden. Aan de voet van de Camerig wil ik mijn basecamp inrichten. Daar kan ik me vooraf en tussendoor omkleden, korte stops houden, eten en drinken (laten) maken en alles met een accu vooraf opladen en tussendoor wisselen van accu waar nodig”, vertelt Van den Berk enthousiast.

‘Geen eenvoudige opgave’
In totaal hoopt de fanatieke wielrenner 8.848 euro op te halen voor het KWF, inderdaad één euro per hoogtemeter. “Een ambitieus doel”, weet Van den Berk. “En zoals ook de sportieve kant van dit verhaal zeker geen eenvoudige opgave is”, lacht hij. “Maar als ik iets doe, doe ik het goed. Dat betekent dat ik flink wat donateurs nodig heb. De eerste 1.600 euro heb ik inmiddels via mijn KWF-actiepagina bij elkaar verzameld. Dit zijn persoonlijke donateurs, dus vrienden, familie, (oud)-collega’s en andere kennissen. Het is nu tijd om op te schalen en de rest van Veghel te vragen om mijn actie te steunen. Ik zou ook graag een paar bedrijven aan mijn actie willen verbinden zodat ik hopelijk het streefbedrag zo dicht mogelijk ga benaderen.”

Doneren kan via: acties.kwf.nl/fundraisers/EverestingForLife. Jelle op een andere manier steunen? Mail naar: jellecyclistlife@gmail.com.

Meer berichten