<p>Laurens van Voorst is lijsttrekker van Hart.</p>

Laurens van Voorst is lijsttrekker van Hart.

(Foto: )

Stadskrant Veghel stelt voor: Hart-lijsttrekker Laurens van Voorst

  •   keer gelezen

In deze rubriek stellen we de komende weken alle lijsttrekkers aan u voor van de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen van Meierijstad. Dit doen we aan de hand van vijf vragen.

Wat is uw naam, leeftijd, woonplaats en (voormalig) werk?
Laurens van Voorst, 62, Schijndel. Ben zelfstandig tekstschrijver, communicatieadviseur en moderator.

Waarom wilde u lijsttrekker worden?
Omdat ik in die rol verantwoording kan afleggen over wat Hart, onder mijn leiding als fractievoorzitter, zoal deed sinds de start van Meierijstad. Overigens had ik mijn plaats graag afgestaan aan Mirjam van Esch, die de afgelopen jaren een rol had in nogal wat dossiers. Het had Hart, enige partij in dat geval met een vrouwelijke lijsttrekker, zomaar extra stemmen op kunnen leveren. Maar Mirjam is meer van inhoud dan van het podium – dat ging dus niet door.

Waarom moeten mensen op uw partij stemmen?
Ze moeten niks. Moeten vooral doen wat hen goeddunkt. Maar echt: er is geen partij in Meierijstad die zoveel moois voor elkaar kreeg dan Hart. En dat terwijl we het moesten doen met drie zetels en dan ook nog eens in de oppositie.
De kiezer mag ons beoordelen op ons ambitieuze en eerlijke verkiezingsprogramma, maar liever beoordeelt die kiezer ons op wat we de afgelopen jaren deden. We ondersteunden tal van (groepen) bewoners die iets voor elkaar wilden krijgen of tegen wilden houden en deden dat met succes. We brachten het openbaar bestuur naar dorpen, wijken en straten. We legden onafgebroken verantwoording af over ons handelen.
En dan zijn er nog de concrete plannen die we realiseerden: Jansen De Wit komt terug in Schijndel, 25 procent van de woningbouwprojecten is sociaal, de rechten van clIënten in het sociale domein zijn beter verzekerd, bewoners mogen eigen straten herinrichten en zo zijn er nog tientallen (ja, echt) andere concrete successen die we al ploeterend en zwoegend binnenhaalden.

Wat is het eerste dat u aan Meierijstad zou veranderen?
Het is zonde van het geld dat het kost en dus gaat het niet gebeuren hoor, maar tjonge – wat zou ik graag de naam van onze gemeente wijzigen. De naam Meierijstad verleidt bestuurders en anderen om te streven naar schaalvergroting en stadse fratsen. Meierijstad is een gemeente met dertien dorpen. Dorpen. Hart erkent dat een grote gemeente meer slagkracht kan hebben, maar laten we die macht alsjeblieft gebruiken om de kleinschaligheid en intimiteit van de dorpen te versterken. De slogan Made in Meierijstad dekt geen enkele lading: er is nooit iets gemaakt in Meierijstad. Wat er ook gemaakt wordt, het gebeurt in Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Erp en in de andere kernen.

Met welke politieke partij zou u graag willen samen werken en is er een partij die u uitsluit?
Tijdens de verkiezingscampagne gaat het erom duidelijk te maken waar de verschillen tussen partijen zitten. Na de verkiezingen gaat het erom een meerderheid te vormen van partijen waartussen de onderlinge verschillen niet al te groot zijn. Welnu: er zijn duidelijke verschillen, maar tussen Hart en alle partijen die nu in de raad actief zijn gaapt geen onoverbrugbaar gat.

BONUS: Met hoeveel zetels bent u tevreden?
Deze vraag is wat ons betreft amper relevant. We hopen dat alle mensen die enthousiast zijn over wat we deden en wat we van plan zijn op ons stemmen. En verder denken we dat de raadszaal te klein is als de verwachtingen van alle partijen worden waargemaakt.

Meer berichten