<p>Mantelzorgers zorgen intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft.</p>

Mantelzorgers zorgen intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft.

(Foto:)

ONS welzijn lanceert cursus ‘de zorg de baas’ voor mantelzorgers

  •   keer gelezen

VEGHEL | Mantelzorgers zorgen intensief voor een naaste die een ziekte of een beperking heeft. “Uw kind, uw vader of moeder, een ander familielid, een buurvrouw of goede vriend. Het is van belang dat u zelf ook gezond blijft. In balans. Soms is het moeilijk om die balans te bewaren. Het is bekend dat mantelzorgers vaak onbewust over hun grenzen gaan”, aldus Sophie Dirkse, sociaal werker van ONS welzijn. Daarom biedt de welzijnsorganisatie een cursus aan.

“Bij de cursus ‘De zorg de baas’, gegeven door ONS welzijn, leert men stil te staan bij uw eigen situatie en waar nodig veranderingen aan te brengen”, vertelt Annette Vogels. “U volgt de cursus samen met andere mantelzorgers en heeft dus contact met lotgenoten. Het is één van de dingen die cursisten als pluspunt aangeven. Of u nu voor uw ouder, partner of voor een buurman zorgt: er zijn altijd overeenkomsten.”

Grenzen aangeven
De mantelzorgers zetten hun eigen ervaring in om elkaar te helpen. Zij weten als geen ander dat het lastig is grenzen aan te geven. Dirkse: “En dat u gauw geneigd bent door te gaan zonder daarbij aan uzelf te denken. U leert kijken naar de mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel van de cursus is dat u inzicht krijgt in een juiste balans tussen zorg voor uw zelf en zorg voor de ander.”

Moeilijk
Het programma bestaat uit een kennismaking, ervaringen delen en de balans opmaken. Daarnaast bestaat het uit hulp vragen, grenzen aangeven en goed zorgen voor jezelf.
Saria (moeder van Mustafa) heeft de cursus eerder gevolgd: “Nadat ik de cursus had gevolgd, durfde ik pas mijn zoontje van acht alleen te laten met een vrijwilliger. Het was moeilijk in het begin maar ik heb geleerd dat ik soms iets voor mijzelf moet doen om het vol te blijven houden.”

Cursusdata
De cursus start op maandagmiddag 7 februari van 13.30 uur tot 15.30 uur in Veghel. Er zijn vijf bijeenkomsten en een terugkombijeenkomst later van 2022. Er zijn geen kosten aan verbonden. Vooraf aanmelden is verplicht. Men kan zich aanmelden bij ONS welzijn door te bellen naar 0610418132 of te mailen naar dezorgdebaas@ons-welzijn.nl.
De huidige coronamaatregelen worden nageleefd. Mochten deze maatregelen aangescherpt worden dan zal de cursus verplaatst worden.

Meer berichten