<p>Jan Goijaarts (CDA) is nu wethouder en staat bekend als &#39;stemmentrekker&#39;.</p>

Jan Goijaarts (CDA) is nu wethouder en staat bekend als 'stemmentrekker'.

(Foto: )
ANALYSE

CDA hoopt met Jan Goijaarts grootste partij te worden

  •   keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de deelnemende partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt. 

Deze week: CDA.

Na de verkiezingen met negen zetels gestart als op één na grootste gemeenteraadsfractie, en na het uiteenvallen van TEAM Meierijstad verder gegaan als grootste, kwam en bleef CDA Meierijstad bijna vanzelfsprekend in de coalitie. Hun omvang was ook hun grootste kracht, waardoor verschillende actiepunten uit hun verkiezingsthema Dichtbij en samen vooruit zijn behaald (carpoolplaats + HOV halte A50 bij Sint-Oedenrode), of in ontwikkeling gezet (Herinrichting Markt Sint-Oedenrode). De afgelopen jaren bleek CDA Meierijstad een harmonieuze club, bereid tot samenwerking, ook met oppositiepartijen. Die daar handig gebruik van maakten door ze te paaien voor hun eigen wijzigings- of initiatiefvoorstel.

Woningbouw
Toch maakten ze wel eens een draai, zoals bij de instelling van een vereveningsfonds waardoor projectontwikkelaars minstens 25 procent sociale woningbouw in een project moesten opnemen en anders geld moesten storten in een fonds voor projectontwikkelaars die dat wél deden.
In de voorbereidingscommissie was CDA positief, in de gemeenteraad ineens tégen waardoor wethouder Rik Compagne (HIER) zijn laatste mogelijkheid om de woningbouw vlot te trekken door zijn vingers zag glippen.

Jan Goijaarts en Coby van der Pas
De christendemocraten leverden twee wethouders: Jan Goijaarts en Coby van der Pas. Goijaarts, bestuurlijk zwaargewicht met veel nevenfuncties, droeg met ogenschijnlijk gemak en af en toe scherpe humor de zware portefeuille economie, financiën en ruimtelijke ordening. Hij is dit jaar lijsttrekker en een sterke troef voor zijn partij.
Minder goed verging het Van der Pas. Zij lag enkele keren onder vuur in de gemeenteraad, meestal over toezeggingen bij geldverslindende projecten waar de komende gemeenteraad maar dekking voor moest zien te vinden, zoals Omnipark Erp. Ook was ze niet blij toen de inspraakgroep van MFA De Groene Long, die twee jaar lang de plannen had omarmd, tijdens de openbare behandeling in de raadscommissie ineens kwam met bezwaren. Toch staat ook zij weer op de verkiezingslijst, maar dan als lijstduwer.
Bij de presentatie van hun verkiezingslijst wees het CDA naar Anke Koenen uit Erp. Dat CDA daarmee slechts één vrouw op een verkiesbare plaats heeft, minpuntje voor diversiteit, werd wijselijk niet genoemd.

Boeren
CDA zit in Brabant bij veel traditionele kiezers nog steeds ‘in de genen’, al hebben best veel boeren de afgelopen decennia de overstap gemaakt naar VVD. De indruk van gezapigheid en pluche-gemak bij het CDA is in Meierijstad blijven hangen, mede door nota bene als veruit grootste fractie zich amper te laten zien bij activiteiten en presentaties waarvan burgers/ kiezers deelname van volksvertegenwoordigers belangrijk vinden. Wel organiseren ze soms zelf een thema-activiteit met partijbonzen, waar organisaties aan kunnen deelnemen. Of dat veel stemmen oplevert? Daar heeft de overheid vast wel modellen voor.

Meer berichten