<p>Verschillende caf&eacute;s op de Markt hebben al aangeven morgen open te gaan.</p>

Verschillende cafés op de Markt hebben al aangeven morgen open te gaan.

(Foto: )

Horeca opent morgen massaal de deuren: ‘We zijn er helemaal klaar mee’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De Veghelse horeca opent zaterdag massaal de deuren. De ondernemers noemen de sluiting van de horeca zinloos en vinden het tijd om van zich te laten horen. Daarom gaan ze morgen uit protest toch open.

Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de horeca vrijdagavond geen goed nieuws te horen. Daarom hebben horecagelegenheden in heel Nederland besloten om in verzet te komen. In Veghel geven een flink aantal zaken gehoor aan dit protest. Zij openen zaterdag de deuren. Fellows & Friends gaat morgen tussen 12.00 tot 17.00 uur open. Uitbater Jaap van Herwaarden: “Wij zijn helemaal klaar met de lockdown. We gaan in protest door open te gaan. Iedereen is welkom om een borrel te komen drinken. Dan doen we veilig, zo krijgt iedereen een vaste zitplaats.” Ook Abbey Road doet mee: “Wij openen zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur voor één keer onze deuren. Wij zijn wel toe aan een beetje gezelligheid, jullie?”, vraagt team Abbey Road zich hardop af. 

‘Overgeslagen’
PilZ & GrillZ maakte gisteren al bekend mee te doen aan de horeca-actie. Zij voelen zich ‘weer overgeslagen’ door de overheid. Vrijdag werd bekend dat alle tafeltjes al gereserveerd zijn. “Wat een enthousiasme. We zien wel dat iedereen weer graag buiten de deur gaat eten. Voor zaterdag zitten we vol, hopelijk mogen we ook zondag ons statement verder uitdragen”, valt terug te lezen op de Facebookpagina van het restaurant.
Bij Wittern op de Noordkade snappen ze niks van het overheidsbeleid. Zij gaan morgen nog niet open, maar willen vanaf volgende week vrijdag op een veilige manier open. “De koek is op. Voor ons is het niet haalbaar om morgen de deuren te openen. Daarom openen wij op vrijdag 21 januari op een veilige manier, met mondkapjes en 1.5 meter. Daarnaast controleren wij op de QR-Code.”

Gemeente toont begrip
Burgemeester Kees van Rooij nam eerder deze week een stevig standpunt in. Volgens de burgemeester van Meierijstad kan de samenleving op een ‘veilige manier’ open. ‘De rek’ is er volgens hem uit. Vrijdag is de gemeente iets gematigder in haar antwoorden op de vraag of er zaterdag gehandhaafd gaat worden of dat er een oogje wordt toegeknepen: “De gemeente heeft begrip voor de actie van de ondernemers en zal passend reageren. Bij excessen en verstoring van de openbare orde wordt er opgetreden. We onderhouden een nauw contact met de centrummanagers en de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Meierijstad. Uiteraard wachten we ook even de persconferentie van vanavond af”, aldus een woordvoerder van de gemeente.
Op de vraag hoe de gemeente dit na zaterdag gaat oppakken, wordt geen antwoord gegeven.

Meer berichten