<p>Op dit zandpad is de overlast flink toegenomen: &#39;Het pad wordt kapot gereden.&#39;</p>

Op dit zandpad is de overlast flink toegenomen: 'Het pad wordt kapot gereden.'

Overlast op het Ham: ‘Er is maar weinig meer over van de rust’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Hondendrollen en loslopende honden, gecross met auto’s, scooters en motoren, op hol geslagen paarden, inbraken in schuurtjes, drukte en ‘ongure types’ die drugs gebruiken. Het woongenot in delen van Veghels Buiten laat te wensen over.

Dat is althans de mening van enkele inwoners van ‘t Ham waarvan er één een brief stuurde naar Stadskrant Veghel. Volgens haar zijn de problemen ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen en wordt het steeds erger. “Wij wonen sinds 2015 aan het Ham, wij zijn op dit huis gevallen vanwege de rustige ligging, omdat het aan een doodlopende straat ligt en de vele grond”, aldus de schrijfster. Volgens haar zorgen vooral de nieuwkomers in Veghels Buiten voor de problemen. “Er zijn nergens hondenuitlaatplekken, we wonen in het buitengebied en mensen uit de nieuwe wijken komen graag bij ons in de straat en pad hun hond hun behoefte laten doen. Wekelijks haal ik de hondendrollen voor ons huis weg.”

Loslopende honden
Dat honden niet aangelijnd zijn is ook een doorn in het oog van de bewoonster: “Wij werken met paarden en deze gaan van de stal naar de weiden en terug, als ik met deze dieren loop en iemand heeft zijn hond los kan dit tot gevaarlijke situaties lijden, onlangs is er een hond op het paard afgekomen waarbij het paard is geschrokken en zich los heeft getrokken. Ook gaan loslopende honden in de weiden waar ze hun behoefte doen en dit is gevaarlijk voor de paarden en koeien.”
Het gecross met motoren, auto’s, scooters geeft volgens de bewoonster geluidsoverlast, het zandpad wordt kapot gereden en de paarden gaan op hol. “Al twee keer is het gebeurd dat de paarden hierdoor door het hek zijn gelopen. Gevolg hekken kapot en een blessure! Hier staan waardevolle paarden, ik draai op voor de kosten van de blessures. Mensen denken echt niet na.”
“Ook komen er ongure types hier drugs roken, ze hangen wat rond wat een onveilig gevoel geeft. Ook komen er mensen in de schemer of donker, heel vreemd”, vervolgt de briefschrijfster.
“Mensen komen niet van het platteland en leven anders, denken niet na en doen maar wat. Denken alles te mogen. Soms zijn er mensen die ons terrein oplopen om even te kijken. Blijf weg, ze hebben hier niets te zoeken. Wij zijn hier komen wonen voor de rust en ruimte maar dat wordt langzaamaan weggenomen, op zondagen lijkt het wel alsof de wandelvierdaagse bij ons is en ze willen allemaal even gluren, weg privacy!”

Verliefd
Op de vraag dat de plannen voor Veghels Buiten al lang bekend zijn en dat het dus ook duidelijk was dat het allemaal groter en dus drukker zou worden, antwoordt de bewoonster: “De plannen waren er waarschijnlijk al maar wij hebben er niet naar geïnformeerd. Destijds was hier niets en werden wij verliefd op het huis en het plekje. Daarbij ben ik van mening dat deze nieuwe wijken niet moeten leiden tot onvrede bij huidige bewoners.”
De briefschrijfster zegt dat ze niet alleen staat in haar klachten. “Ik hoor de klachten van veel meer bewoners.”

Naam van de briefschrijfster is bekend bij de redactie.

Meer berichten