<p>Marjan Jamry en Klaas Haan genieten van een kopje koffie.</p>

Marjan Jamry en Klaas Haan genieten van een kopje koffie.

Senioren hebben een eigen ‘hangplek’ op de plek waar vroeger Kasteel Frisselstein stond: ‘Veghel wordt steeds fraaier’

  •   keer gelezen

VEGHEL | Aan de oever van de Aa in hartje Veghel verreist een groot appartementencomplex. Daar waar eens Kasteel Frisselstein stond komen nu veel voorbijgangers samen om een kijkje te nemen naar de bouw. Dat bracht Bouwbedrijf van de Ven op een idee. Met een beetje hulp van Wittern hebben ze pal naast de bouwplaats een ‘seniorenhangplek’ ingericht.

Het is maandagochtend waterkoud in de container die is omgetoverd tot seniorenhangplek. De temperatuur weerhoudt Marjan Jamry (72) en Klaas Haan (71) er niet van om samen gezellig een kopje koffie te drinken. Het appartementencomplex Frisselsteyn komt naast het centrum van Veghel te liggen op de plek waar vroeger het postsorteercentrum stond. Voor Marjan is het een perfecte locatie om tijdens een van zijn talloze wandelingen even uit te rusten. “Ik ben erg geïnteresseerd in wat er allemaal in Veghel gebeurt. Er wordt veel gebouwd en er zijn dus verschillende plekken waar ik graag een kijkje neem.” Klaas vult aan: “Het is toch super dat Van de Ven hier een container heeft neergezet waar we kunnen genieten van een kopje koffie en even gezellig kunnen bijkletsen.” De seniorenhangplek wordt goed bezocht. Marjan vervolgt: “Ik had wat foto’s op Facebook geplaatst en sindsdien komen er steeds meer geïnteresseerden langs. Het is leuk om de vorderingen van de bouw te volgen. En wij houden mooi alles in de smiezen”, lacht Marjan. 


De hangplek staat goed aangegeven.

‘Doorn in het oog’
Terwijl Marjan en Klaas de brochure van appartementencomplex Frisselsteyn erbij pakken om wat extra informatie op te zoeken, gaan de werkzaamheden op de bouwplaats gewoon door. “Vroeger stond hier Kasteel Frisselstein. Het is wel jammer dat dit stukje Veghelse historie niet meer terugkomt. Er zijn ooit plannen geweest om gedeeltes van het kasteel terug te bouwen, maar dat bleek erg prijzig. Dus ik snap deze oplossing wel. Het wordt een mooi complex”, vindt Marjan. Zowel hij als Klaas zien Veghel steeds mooier worden. “Er zijn veel projecten die bijdragen aan een fraaier Veghel. Alleen de rotzooi hierachter, tussen restaurant Santorini en het nieuwe appartementencomplex aan de Markt, is een doorn in het oog. Het ziet er echt niet uit. De gebouwen zijn gedateerd en versleten. Laten we hopen dat daar snel een oplossing voor gevonden wordt”, vertellen beide heren.

Historie
Klaas en Marjan staan te keuvelen in de container wanneer er meerdere mensen een kijkje komen nemen. De seniorenhangplek laten ze, voor nu, even links liggen. Wel turen ze door het hekwerk. De locatie trekt mensen aan. Veghelaar Rolf Vonk, werkzaam voor Erfgoed Brabant, snapt wel waarom. “Het is een plek met ontzettend veel historie. De naam Frisselstein spreekt enorm tot de verbeelding. Het is een sprookjesachtige naam die allerlei gedachten oproept aan een middeleeuwse waterburcht en ridders en jonkvrouwen. Veel mensen kennen bovendien de 17e-eeuwse afbeeldingen van het kasteel met haar indrukwekkende donjon en ophaalbrug. De locatie ligt ook nog eens midden in het centrum op een prachtige plek aan de Aa. Door de nieuwe ontsluitingen vanaf de Markt kun je weer ervaren hoe bijzonder deze tot voor kort verstopte plek is.”


Marjan en Klaas kijken hun ogen uit.

Kasteel Frisselstein en ook Hotel Jilesen zijn gebouwen die bij de senioren tot de verbeelding spreken. Rolf vervolgt: “In het geval van Hotel Jilesen zal nostalgie een rol spelen. Wie hier als senior geboren en getogen is, heeft ontzettend veel zien veranderen in korte tijd en daarmee ook betekenisvolle plekken zien verdwijnen. Dat je daar soms naar terugverlangt, is heel begrijpelijk. Kasteel Frisselstein is echter al meer dan 200 jaar verdwenen. Dat is geen kwestie van nostalgie, maar een prachtig voorbeeld van verbeeldingskracht.”


De werkzaamheden zijn in volle gang. Op de voorgrond beeld hoe het eruit moet komen te zien.

Rolf deelt de mening van beide heren dat het jammer is dat Kasteel Frisselstein niet wordt herbouwd. “Jammer is voorzichtig uitgedrukt. Het is een gemiste kans om het kasteel te herbouwen op eigentijdse wijze. Het huidige nieuwbouwplan staat los van het historische verhaal van Frisselstein. Kunst kan daar links- of rechtsom nog wel wat in betekenen, maar het was beter geweest als het gebouw op zichzelf die verbeeldingskracht al bezat, zoals de Glazen Boerderij in Schijndel”, besluit Rolf.

Meer berichten