Hans: 'Ook dit móet aangepakt worden!’
Hans: 'Ook dit móet aangepakt worden!’

Hangkeet-keten

Algemeen Column Hans van der Wijst 2.668 keer gelezen

Die Van de Vennetjes toch! Boerenslim, tegen het visionaire af, soms uiterst origineel en niet te beroerd de gemeenschap regelmatig een handje te helpen. Tegelijkertijd, hoe je het ook wendt of keert, behoorlijk (mede)bepalend in Veghel en omstreken. Dat dit niet altijd in goede (bouw)aarde valt is genoegzaam bekend. Wil ik het dit keer echter niet over hebben. Wel over het briljante Van de Ven-idee dat afgelopen week de nodige publiciteit opleverde: Het inrichten van een zogenaamde ‘infohangplek ínclusief terrasverdieping’ voor senioren aan de Aa-oever in hartje Veghel. Met zicht op een appartementencomplex dat Van de Ven daar momenteel bouwt. Ik beweer dat hier sprake is van een splinternieuw, veelbelovend business-model. En reken maar dat de meest in de publiciteit verschijnende Van de Ven-broer, doorbutser Stefan, hier over nagedacht heeft. Ga ik uitleggen.

Het aantal ouderen groeit snel. Ook in Meierijstad. Vaak kapitaalkrachtiger dan ‘vroeger’ en steeds minder geneigd hun vrije tijd door te brengen achter geraniums. Mobieler dan ooit, wat gepaard gaat met verregaand ‘zwerfgedrag’ (denk nu aan hangplek). Structureel wandelend, rollatorend, fietsend of scootmobielend. Vaak volgens vaste routes. Ik beperk het even tot rondtrekken in eigen omgeving. Auto’s of campers blijven dus buiten beschouwing. De meeste ouderen staan erom bekend graag toe te willen zien. Was ooit ‘nieuwsgierig zijn’. Gezellig buurten zit nog standaard in hun DNA. Klagen (meningen ventileren) is echter nooit ver weg. Vérder…niet onbelangrijk in dit verhaaltje… ziet deze grote, grijze groep stemmen nog als een soort plicht. Het is dus ook een politieke machtsfactor. En meer specifiek bouwen voor ouderen en starters is momenteel een heet hangijzer. Wat doe je dan als dat toch een keer gebeurt? Juist ja…je lókt ze! 

Veroordeel ik hiermee het Van de Ven-initiatief? Absoluut niet! Stel je toch eens voor dat dergelijke hangplekken op cruciale, gevoelige, interessante, spraakmakende plekken in Meierijstad worden ingericht. Als ‘thermometers’ in onze samenleving. Waar iedereen (ook jongeren!) gezámenlijk ontwikkeling kan ‘beleven’. Optimale transparantie. Zonder hinderlijke inbreng van ‘sociale IK-media’. Waar zelfs gemeenteambtenaren, raadsleden, beleidsbepalers regelmatig zouden móeten plaatsnemen om de ‘thermometers’ te monitoren. Zet ze op ‘controleerbare’ plekken. Hufterproof, eventueel variabele catering erop, maar altijd met zicht op ‘tonglosmakende’ situaties. Waar bijvoorbeeld? Denk aan Station Veghel. Met zicht op kroegbouwval (hoek Spoorlaan). Intratuin (zicht op brandresten speculatiebouwval aldaar). Dorshout (migrantendorp). Ham/Veghels Buiten (rustbeheer). Natuurgebieden (windmolenvraagstuk). Zie hier een business-model! Zijn we in Veghel getuige geweest van de oprichting van een heuse hangkeet-keten?... 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant