Op de brug staat Mil, maar klopt dat wel?
Op de brug staat Mil, maar klopt dat wel?

Slordige fout of bewuste keuze: Is het Mil of Mill?

Opmerkelijk 2.236 keer gelezen

VEGHEL | De nieuwe fietsbrug over de Aa bij het Gazellepad in Veghel is al door veel wandelaars en fietsers in de armen gesloten. Toch valt er iets op aan de brug. Parallel aan de zichtlijn op de spoorlijn is in de brugleuning het tracé van het Duits Lijntje verbeeld. Daar staat alleen Mil, terwijl de schrijfwijze van het dorpje toch echt met dubbel l is. Een slordige fout of een bewuste keuze? Een vraagstuk waar mening wandelaar zich al over heeft gebogen. Zonder succes vaak.

De fietsbrug bij het Gazellepad is eind vorig jaar vernieuwd. Op verzoek van de monumentencommissie is het eerste ontwerp aangehouden. Rolf Vonk, lid van de monumentencommissie, stelde vragen bij het ontwerp. De uitdaging was om op dit belangrijke recreatieve knooppunt meer beleving en verhaal toe te voegen. “De architect heeft de opdracht kundig opgepakt en nu ligt er een prachtige brug die fiets- en wandelpad combineert. Bovendien is de brug transparanter, zodat je zicht op de Aa, Dorshout én het Duits Lijntje hebt. Als prachtige toevoeging aan het verhaal van Veghel heeft de architect parallel aan de zichtlijn op de spoorlijn in de brugleuning het tracé van het Duits Lijntje verbeeld. Hij heeft er letterlijk de stations en haltes op aangebracht, zodat mensen in één oogopslag het lijntje kunnen volgen”, legt Vonk uit.


Mil klopt dus!

 De monumentencommissie vindt het een betekenisvolle bijdrage aan het Rijksmonumentale ensemble van spoordijk en spoorbrug wat daar zo prachtig te zien is.

Mil of Mill?
Toch lijkt er ergens iets mis te zijn gegaan. Op de brugleuning staat nu Mil gegraveerd. Een slordige fout of een bewuste keuze? Vonk geeft uitsluitsel: “Het grappige is dat we al verschillende opmerkingen hebben gehad over een ‘fout’ met betrekking tot de schrijfwijze van de naam Mil. We schrijven nu immers Mill. Wat de mensen niet in de gaten hebben, is dat er bij de verbeelding gekozen is om de stationsnamen te gebruiken die officieel werden gehanteerd. En dat was dus ‘Mil’ in plaats van Mill”, vertelt Vonk.


De nieuwe fiets- en wandelbrug.

‘Prachtige brug’
En daarmee komt een einde aan het mysterie rond de dus correcte schrijfwijze van Mil. Vonk lacht: “Het is geen wereldschokkend nieuws, maar nu weet iedereen waarom er Mil staat. Ik ben overigens heel gelukkig met het eindresultaat van de brug. Het is een prachtige brug waar inmiddels al talloze fietsers en wandelaars van hebben genoten”, besluit hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant