<p>De terrassen op de Markt in Veghel staan al klaar. De horeca mag eindelijk weer open.</p>

De terrassen op de Markt in Veghel staan al klaar. De horeca mag eindelijk weer open.

Horeca en cultuur open tot 22.00 uur: ‘Nederland heeft jullie gemist’

  •   keer gelezen

VEGHEL | De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open. Dat hebben minister Ernst Kuipers en premier Mark Rutte dinsdagavond bekend gemaakt tijdens de coronapersconferentie. Bij sportwedstrijden, zowel binnen als buiten, is publiek weer welkom. Er geldt wel een maximum op het aantal bezoekers. De versoepelingen gaan woensdag al in.

“We zetten een grote stap om Nederland verder van het slot te halen, ondanks dat de besmettingscijfers door het dak gaan. Dat voelt tegenstrijdig, maar het OMT zegt dat het verantwoord is om alle activiteiten weer mogelijk te maken tot 20.00 uur. Wij gaan met 22.00 uur zelfs iets verder. Er zijn zulke grote spanningen en daarom zoeken we de grenzen van het mogelijke op. We nemen een risico”, aldus Rutte.

Evenementen
Voor toegang tot een restaurant of theater geldt 3G weer. Je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt moet een mondkapje op. Een zitplaats is verplicht.
Evenementen zijn onder voorwaarden weer mogelijk. Bij binnenevenementen is het maximum 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit. Rutte: “Tussen 5.00 uur en 22.00 uur kan bijna alles open. Buiten en binnen geldt nog wel de anderhalve meter afstand.”

Quarantainemaatregelen
De quarantainemaatregelen voor scholen zijn versoepeld. Alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn blijven thuis.
“Dit pakket geldt voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment. We doen iets heel spannends. Over drie weken zijn de besmettingscijfers vermoedelijk veel hoger. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat we dan niet opnieuw op de rem moeten trappen. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de cultuur, horeca en evenementen. Nederland heeft jullie gemist”, besluit premier Rutte.

Algemene maatregelen en adviezen:

- Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
- Houd overal 1,5 meter afstand.
- Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
- Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
- Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als u zit, het mondkapje af kan.
- Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
- In alle publieke binnenruimtes, zoals horeca, theater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
- Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s.
- Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte. 
- Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
- Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
- Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
- Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
- Het thuiswerkadvies is ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.

Het quarantaineadvies verandert:
- U hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als u geen klachten hebt.

En:
- een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat, of
- een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent, of
- in overleg met uw werkgever hebt afgestemd dat u een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat u voldoet aan de voorwaarden, of
- langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad, of
- korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:
- Blijf thuis en doe een zelftest.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest laat u zich zo snel mogelijk testen bij de GGD.
- Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat u thuis in isolatie.

Meer berichten