Links (in het rood) de nieuwe aanwinst van SIEMei.
Links (in het rood) de nieuwe aanwinst van SIEMei.
+ FOTO’S

SIEMei dolgelukkig met aanwinst: ‘Belangrijk dat er iets op het Duits Lijntje staat, anders verloedert het helemaal’

Algemeen 1.403 keer gelezen

VEGHEL | Het bestuur van SIEMei heeft na een onderhandelingstraject met het Nederlands Transport Museum een deal gesloten over de overname van een stalen D-rijtuig. Afgelopen woensdag werd de wagon vanuit Venlo naar Veghel getransporteerd. “Het is allemaal goed gegaan. De wagon van bijna negentien meter staat nu op het Duits Lijntje, zijn nieuwe thuis”, aldus een tevreden Piet van der Poel, voorzitter van SIEMei.

De ongeveer 36 ton wegende wagon van bijna honderd jaar oud zit nog vol met graffiti. Van der Poel: “Dat is niet alles hoor. Er moet veel aan gedaan worden, maar we hebben een gedreven team van vrijwilligers. Ik verwacht dat het rijtuig over een jaartje of twee helemaal in oude staat is gerestaureerd.” De voorzitter van SIEMei wil niet zeggen wat ze hebben betaald voor de wagon. “Een nette prijs. Het transport van Venlo naar Veghel was duurder”, lacht hij. 

‘Onbegrijpelijk’
Van der Poel heeft in Simpelveld (Zuid-Limburg – red.) verschillende wagons gezien die hij graag zou willen toevoegen aan de verzameling van SIEMei. “Ze willen er alleen niet vanaf. Erg jammer, want ze staan nu te verroesten. Onbegrijpelijk als je het mij vraagt. Maar goed we hebben onze handen vol aan deze jongen”, zegt Van der Poel terwijl hij naar de rode wagon kijkt. Hij vervolgt: “Het beste is om alles één voor één te doen. Daarom gaan we nu eerst hiermee aan de slag.”

Historie koesteren
Het aantal treinstellen op het traject Vorstenbosscheweg-Middegaal staat op vier. Van der Poel vindt het belangrijk dat het Duits Lijntje ‘gebruikt’ wordt: “Er moet iets opstaan, anders verloedert het helemaal. Het Duits Lijntje heeft aan de basis gestaan van de succesvolle Veghelse industrie. Daarom moeten we dit stukje historie koesteren”, vindt Van der Poel.

Belangstelling
Het transportbedrijf De Haan uit Nijkerk verzorgde het speciale transport. Het rijtuig is op een veilige manier op de rails geplaatst. Dit gebeurde onder belangstelling van leden van SIEMei en toevallige voorbijgangers. Van der Poel kijkt tevreden toe: “De wagon gaat hier niet meer weg”, besluit hij.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant