Marrik van Rozendaal is de laatste jaren de politiek leider van D66 Meierijstad geweest.
Marrik van Rozendaal is de laatste jaren de politiek leider van D66 Meierijstad geweest.

D66 Meierijstad is klein maar zichtbaar

Politiek 444 keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt.

Deze week: D66.

Dat de stem van een enkel raadslid weinig gewicht in de schaal legt bij de beslissingen in een grotere gemeenteraad, is niet het enige nadeel van een eenpersoonsfractie. Met een goed verhaal kan die meestal wel meer raadsleden achter zich krijgen, maar toch. Meestal bestaat de club achter zo’n raadslid ook uit minder mensen, voor bijvoorbeeld het doornemen van de - tientallen tot soms zelfs honderden - raadsstukken per maand. Je kunt in je uppie ook niet overal aan deelnemen als volksvertegenwoordiger. Kortom: Als eenmansfractie moét je wel gemotiveerd zijn, wil je geen half werk leveren.

Dat laatste zat bij D66 wel goed. Marrik van Rozendaal ís D66 in Meierijstad. Kent zijn dossiers, scherp analist, handig debater, goede mix van D66-dna en ‘couleur locale’ en wat toch ook altijd werkt: een eigen stijl. Soms schoot hij een opinie richting media, die steevast doel raakte. Geen harde doelen, maar tussen de oren telt dat in de politiek wel degelijk mee.

Een samensmelting van fractie en persoon kan op den duur nadelig werken en Van Rozendaal koos er voor, in overleg met zijn partijleden, om ditmaal niet op een verkiesbare plaats te gaan staan. Hun lijsttrekker wordt Gertjan Hobert, als burger-commissielid al meermalen te zien en horen tijdens commissievergaderingen en beeldvormende avonden. Daar blies hij zijn partij duidelijk mee. In Veghel zullen ze hem het beste kennen: daar was hij gemeenteraadslid.

Vergelijken we de speerpunten van D66 met die van voorgaande verkiezingen in Meierijstad, valt één ding op. In 2017 hadden ze de ambitie om van Meierijstad een merk te maken in de regio, Nederland en, toe maar, Europa. Op dat moment moest Made in Meierijstad nog worden bedacht, maar de toon was gezet. Na het mediastormpje over de branding ofwel de stadse fratsen van Meierijstad zijn ze heel wat terughoudender. “We hebben wat te bieden in regionaal en provinciaal verband. D66 vindt dat Meierijstad die trots breder uit mag dragen.”

In de komende vier jaar wil D66 3.000 nieuwe betaalbare koop- en huurwoningen voor starters en mensen met middeninkomens bouwen in Meierijstad. Hun verkiezingsprogramma kreeg de naam Gedurfde keuzes voor een duurzame gemeente. Wat woningbouw betreft zit dat ‘gedurfde’ wellicht in het aantal. Wat inhoudelijke keuzes betreft is hun programma niet echt onderscheidend, wat trouwens best lastig is want de grootste knelpunten in Meierijstad worden door de meeste fracties gedeeld.

Hun verkiezingslijst scoort niet geweldig op diversiteit, maar het belang daarvan is recht evenredig aan het aantal raadszetels. In Nederlands: om diversiteit binnen een raadsfractie echt te laten meewegen, heb je als fractie best veel raadsleden nodig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant