Van Zoggel & Azimi, most exclusive caviar.
Van Zoggel & Azimi, most exclusive caviar.

Karma Gun-indachtig

Column Column Hans van der Wijst 1.234 keer gelezen

“Wa vinde gij dáár nou van, Hans? Zat onlangs in gezelschap wat ‘politiek te keuvelen’ over Meierijstadse aangelegenheden toen het gespreksthema plots wisselde richting kaviaar. Of ik in de Stadskrant Veghel ook die foto gezien had van een peperduur kaviaarblik, ontworpen door Schijndelaar Remon van Zoggel. Eentje vol bladgoud en 209 diamanten, gevuld met Beluga-kaviaar. De duurste soort, wel 100.000 euro per kilo. En het verhaal dat zijn bedrijf Dutch Deco Factory (Erp) samenwerkte met een in Nederland wonende Iraanse zakenman (Salar Azimi) die dit extreem luxe kleinood op de ‘kapitaal’markt brengt. Ik herinner me iets gezegd te hebben over creativiteit en zakeninstinct. Over slim gebruik maken van lieden die van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen. Maar vooral dat mensen lekker met hun geld moeten doen wat ze willen.

Toch bleef dat met goud en diamanten beklede kaviaarblikje in mijn hoofd rondzingen. Allereerst vanwege Van Zoggels ontworpen logo waarin zijn wereldwijd bekende ‘Karma Gun’ centraal staat. Een pistool met omgekeerde loop, waardoor je dus als het ware jezelf omlegt bij het overhalen van de trekker. Niet echt uitnodigend voor wie zich verheugt op iets lekkers, zou je denken. Kun je doodgaan aan die onbevruchte steur-eitjes? Wordt werkelijk geloofd dat een ‘schot’ van die Beluga-eitjes je uithoudingsvermogen en potentie verbetert, zoals de oude Perzen (Azimi…Iraniër…Perzië/Iran) ooit dachten? Is dat Karma Gun logo zó bekend dat de rijken der aarde klakkeloos tonnetjes euro’s neertellen voor dit juwelenblikje ‘zwarte goud’? Zouden types als Ali B, Marc Overmars, Jeroen Rietbergen ze ook hebben gehad? Dat ze de betekenis van die Karma Gun niet begrepen hebben? Dat bepaald gedrag jezelf om zeep kan helpen. Dat de mensheid zichzelf langzaam de das omdoet, gretig geholpen door toenemende destructieve machtswellust, rijkdom en verspilzucht. Of Remon van Zoggel dát laatste aan de kaak wilde stellen in de samenwerking met Azimi? Ik hoop het. 

Bleven er voor mij nog enkele prangende vragen over: Wat gebeurt er in hemelsnaam met die blikjes als ze leeg zijn? Vullen verbrassende rijken die zélf? Doen hun bedienden dat? Worden ze ergens door Azimi hervuld? Zit er statiegeld op? Worden ze ‘juwelistisch’ gerecycled? En de allerbelangrijkste twee: Ze zullen toch niet weggegooid worden? Zo ja, wáár dan? Maken ze dat bekend, dan zou de vind-opbrengst mensen, in welke nood dan ook, enorm kunnen helpen. Heeft de vermogende zich toch een beetje opgeofferd voor de behoeftige. Karma Gun-indachtig…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant