Jan van Burgsteden werd toch wel verrassend de lijsttrekker van de VVD.
Jan van Burgsteden werd toch wel verrassend de lijsttrekker van de VVD.
ANALYSE

VVD: principes vóór polderen, omstreden adviseurs

Politiek 373 keer gelezen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 16 maart analyseren wij de partijen. In deze rubriek wordt elke week een politieke partij van Meierijstad uitgelicht. We kijken onder andere naar wat de partijen hebben beloofd, wat ze hebben waargemaakt en wat de inwoners van Meierijstad daarvan hebben gemerkt.

Deze week: VVD.

VVD Meierijstad stond als een huis, voor inhoud én liberale uitgangspunten, ook als coalitiegenoten een andere mening hadden. Ze wilden het verschil maken met duurzaamheid en bereikbaarheid. Niet geheel toevallig had hun wethouder Harry van Rooijen Infrastructuur, duurzaamheid en winkelcentra in zijn portefeuille.

Menigeen herinnert zich de soap met steeds oplopende kosten van huisvuilinzameling. De ‘druppel’ bleek een luchtbel. Een beleidsadviseur die praatte als Brugman wist zelfs de meest kritische gemeenteraadsleden te betoveren met een presentatie, die pas achteraf de nodige vraagtekens opriep. Nog steeds begrijpen inwoners de logica niet van de stortingskosten op basis van materiaal en volume, terwijl alle milieustraten behalve Schijndel een weegbrug hebben. Inwoners ervaren willekeur bij het taxeren van hun vrachtje en er doen legio verhalen de ronde van burgers die rechtsomkeert maken.
Ook infrastructuur blijft lastig. Er kwam een inhaalslag bij achterstallig onderhoud van het wegennet, vooral in Sint-Oedenrode, maar nu de Raad van State de ombouw van de N279 afschoot is de discussie over de mobiliteitsvisie er niet eenvoudiger van geworden.
Dat alles is nog niks vergeleken met duurzaamheid en de energietransitie. De not-in-my-backyard strijd over zonneparken en windturbines is in volle gang, terwijl nog steeds geen snelle oplossing is voor het volgelopen stroomnet. Het college liet zich voor windturbines adviseren door een bureau waarbij mogelijk sprake was van belangenverstrengeling. Eerder deed het college precies hetzelfde met een adviesbureau voor zonnepanelen.
En nu wil de regering ook nog eens twee kerncentrales bij gaan bouwen al weet niemand nog wáár. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar stel dat dat Meierijstad wordt, gaat het college dan wéér in zee met een adviesbureau dat mogelijk twee petten op heeft? Laat dat in ieder geval een duurzaam besluit worden voor veilige groene kernsplitsing, met thorium als splijtstof, of kernfusie.
Maar we dwalen af en lopen ook nog eens te ver vooruit. Eerst maar eens zien of VVD weer een wethouder mag leveren en zo ja, of die opnieuw zo’n portefeuille aandurft.
Het zal Harry van Rooijen zijn tijd wel duren: hij gaat met pensioen. Menig kijker thuis zal hem glimlachend herinneren als de markante man die vorig jaar achter het spreekgestoelte steevast in gevecht was met zijn mondkapje.

VVD gaat voor verdubbeling van hun drie raadszetels en geeft hoog op over de diversiteit op hun kieslijst. Dat laatste zal er misschien best zijn, maar wij hebben hem zo gauw niet kunnen ontdekken. Wilma Wagenaars staat op twee, maar verder geen vrouw te bekennen.
Verrassende lijsttrekker werd Jan van Burgsteden, ooit wethouder in Veghel, daarna onder meer drie jaar in Sint-Oedenrode en momenteel in Waalre. Een door de wol geverfde rasbestuurder die vanuit ervaring in wat kleinere gemeentes in Meierijstad mooi een tandje kan bijschakelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant