Mijke Soejoko is Projectleider Verkiezingen.
Mijke Soejoko is Projectleider Verkiezingen.

Verkiezingen in Meierijstad: meer kiesgerechtigden en meer stembureaus

Politiek 1.191 keer gelezen

VEGHEL | De gemeenteraadsverkiezingen in Meierijstad lijken nog maar nauwelijks te leven. Een klein groepje politieke diehards volgt de lokale politiek op de voet, maar het gros lijkt er weinig interesse in te hebben. De gemeente doet er van alles aan om de verkiezingen aan de man te brengen. Zo werd de zitting van het centraal stembureau afgelopen vrijdagochtend live uitgezonden via de gemeentewebsite.

Tijdens de zitting waren er geen bijzonderheden. Er moest alleen nog geloot worden tussen Lokaal Meierijstad en Forum voor Democratie, de twee nieuwe partijen, voor plek negen en tien op de kieslijst. HIER is rechtsopvolger van Team Meierijstad, de winnaar van de herindelingsverkiezingen in 2016, en staat daarom op plekje één.

De loting werd vrijdag vakkundig verricht door burgemeester Kees van Rooij. Uiteindelijk ziet de kieslijst er als volgt uit:
1. HIER
2. CDA
3. VVD
4. SP (Socialistische Partij)
5. Hart
6. Partij van de Arbeid/GroenLinks
7. D66
8. Gemeentebelang Meierijstad
9. Lokaal Meierijstad
10. Forum voor Democratie

Het centraal stembureau heeft de kandidatenlijsten en overige stukken waaronder onder andere de ondersteuningsverklaringen goedgekeurd. Dat betekent dat alle partijen en kandidaat-gemeenteraadsleden mee mogen doen aan de verkiezingen.

Forum voor Democratie
Op Forum voor Democratie na waren alle lijsten eigenlijk al bekend. De partij, geleid door Thierry Baudet, is met vijf zetels vertegenwoordigd in de Tweede Kamer en met drie zetels in de Eerste Kamer. In Meierijstad doen ze voor het eerst mee. Bart Beekwilder is de lijsttrekker. Verder staat Veghelaar Ronny de Haas op plekje vijf. De kandidaten op zeven, acht en negen komen opvallend genoeg niet uit Meierijstad. Zij wonen respectievelijk in Helmond, Rosmalen en Best.

51 stembureaus
Vooruitblikkend op de verkiezingen zelf heeft de gemeente een paar scenario’s uitgewerkt. Burgemeester Kees van Rooij legt uit: “We weten nog niet wat de coronamaatregelen dan zijn. Dus we bereiden ons op verschillende manieren voor.” Meierijstad telt in totaal 51 stembureaus. Dat zijn er meer dan tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. “Er zijn meer kiesgerechtigden”, zegt burgemeester Van Rooij. “Bij de Tweede Kamerverkiezingen mogen alleen Nederlandse burgers stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen mogen ook inwoners uit de EU en niet-EU-burgers die vijf jaar legaal in Nederland verblijven stemmen.” Het aantal kiesgerechtigden in Meierijstad ligt ongeveer op 66.800. Er zijn ditmaal geen 35 maar 37 raadszetels te verdelen. Dit heeft te maken met de stijging van de populatie in Meierijstad tot boven de 80.000 inwoners.
Alle stembureaus zijn op woensdag 16 maart open. Er is ook een mogelijkheid om eerder te stemmen. Op 14 en 15 maart zijn acht stembureaus geopend. Het briefstemmen is geschrapt. Van Rooij: “Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk.”

Drive-in stembureaus
De drie drive-in stembureaus op de gemeentewerf in Schijndel en Veghel en op de manage in Sint-Oedenrode keren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen weer terug. Van Rooij vervolgt: “Ondanks dat de belangstelling tijdens de vorige verkiezingen beperkt was. We weten alleen niet wat COVID doet dus vandaar blijven we deze dienst aanbieden. Op 16 maart zijn er tevens twee mobiele stembureaus die op locatie een stembureau inrichten gedurende een bepaalde tijd. Deze zijn alleen bestemd voor bewoners van de volgende zorgcentra: Odendael, Mgr. Bekkershuis, Sint Barbara-Annahof, De Watersteeg, AAtrium en Simeonshof.”

Gebarentolk
Er is ook een mogelijkheid om te stemmen met gebarentaalondersteuning. Een gebarentolk is op de drie verkiezingsdagen op een locatie aanwezig. Waar en wanneer, verspreid over de drie dagen en de gemeente, wordt later bekendgemaakt. “Het is niet bekend hoe groot de groep is die gebruik wil maken van gebarentaalondersteuning. Bij de Tweede Kamerverkiezingen is een gebarentolk op drie locaties afwisselend ingezet en daar is toen door vijf personen gebruik van gemaakt. De verwachting is dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen iets meer gebruik van gemaakt gaat worden, maar cijfermatig is het niet te onderbouwen”, besluit Van Rooij.

De locaties van de stembureaus zijn hier te vinden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant